Реклама
https://m.bgdnes.bg/bulgaria/article/14313741 www.bgdnes.bg

Дъщерята на Желю Желев - Станка Желева: Чух, че ще има паметник на баща ми

"Фашизмът" му е много актуален и днес

"Чух, че ще има паметник на баща ми. Някакви слухове, но нямам конкретна информация."

Така Станка Желева, малката дъщеря на покойния държавен глава Желю Желев, коментира появилите се в някои медии материали, че предстои в центъра на София до двореца да бъде поставен паметник на първия демократично избран президент на България след 9 септември 1944 г.

Станка Желева е професионален художник и наскоро в столицата бе открита нейната трета самостоятелна изложба. "В момента живея повече в България, но сравнително често ходя в Париж", призна тя.

Реклама

В социалните мрежи омъжената за колумбиец художничка си е изградила образ на човек, който аргументирано критикува настоящото управление на страната. За днешната политическа ситуация у нас мнението й не е ласкаво. Признава, че тя, от една страна, е "много сложна и динамична", но от друга, е "малко безнадеждна".

"Просто нещата са дошли отдалеч и смятам, че е крайно време България да се освободи от това русофилство, което е било винаги пагубно за държавността", убедена е наследницата на Желю Желев.

По думите й нейният баща никога не е криел мнението си за най-важните проблеми и дела в държавата от своето семейство.

"Никога не се е страхувал да разказва за тях вкъщи, а по-голямата част от важните събития са описани в неговата книга", подчертава тя.

Щерката на покойния философ има свое виждане за "идеалния държавен глава" на България.

Реклама

"Смятам, че за да бъдеш президент и добър политик, първо, трябва да бъдеш интелигентен. Да имаш концепции и ясни идеи, да бъдеш принципен, да знаеш как да следваш идеите си и да ги мотивираш. И разбира се, България да е над всичко", изрежда изискванията си Желева.

"Баща ми твърдеше, че и най-лошата демокрация е по-добра и от най-добрата диктатура", спомня си щерката на Желю Желев.

Може би затова тя никога не отминава с мълчание въпроса, който напоследък все по-често й задават - за ролята на прочутото изследване на баща й "Фашизмът", което му коства наказание по партийна линия и няколко години "заточение" в родното село на съпругата му Мария.

"Днес, за съжаление, книгата на баща ми "Фашизмът" е изключително актуална. Всичко, което е описано в нея, малко или много повтаря моделите, които той теоретично развива в книгите си. Той винаги е смятал, че империите винаги се разпадат по начин, който е подобен на този, който наблюдаваме сега", обобщава Станка Желева.

Изпитва ли носталгия по родината малката щерка на покойния държавен глава? Отговорът й е отрицателен. "Много обичам София, много добре я познавам, но за носталгия в днешно време е смешно да се говори. Защото която и да е европейска столица е на два часа полет. Цените на самолетните билети понякога са по-евтини от автобусните билети София-Бургас и затова, когато сме носталгични, просто взимаме един билет и се връщаме", убедена е художничката.

"Не е като едно време, когато хората не са можели да се връщат и не са знаели дали ще могат да видят пак родината си и затова я идеализират. Днес ние живеем в един съвсем различен свят", смята Станка Желева. Въпреки това обаче тя не забравя своите корени и често ходи по родните места на родителите си.

Четете още

Индиански амулет пази щерката на Желю Желев

Индиански амулет пази щерката на Желю Желев

Щерката на Желю Желев прави изложба, вижте кога ще бъде открита

Щерката на Желю Желев прави изложба, вижте кога ще бъде открита

Дъщерята на Желю Желев през сълзи: Баща ми обичаше много майка ми

Дъщерята на Желю Желев през сълзи: Баща ми обичаше много майка ми

Станка Желева: Мили хора, благодаря ви за подкрепата и любовта
Станка Желева: Мили хора, благодаря ви за подкрепата и любовта

Станка Желева: Мили хора, благодаря ви за подкрепата и любовта

Реклама
Реклама
Реклама