Реклама
https://m.bgdnes.bg/bulgaria/article/14366393 www.bgdnes.bg

ПО СЛЕДИТЕ НА БОМБАДЖИИТЕ! Израелски специалист нищи атентата срещу Гешев

Иван Демерджиев: Има заподозрени за бомбата

Взривната смес е самоделна и изготвена професионално, твърди Борислав Сарафов

Израелски специалист по контратероризъм нищи атентата срещу Иван Гешев, каза зам. главният прокурор Борислав Сарафов пред медиите, а министърът на вътрешните работи Иван Демерджиев каза, че имат заподозрян, но кой е той остава засега в тайна.

Реклама

По време на огледа на местопроизшествието участва и израелски експерт по контратероризъм.

"Аз и всички специалисти смятаме, че бомбата е направена по изключително професионален начин и само пет души у нас са способни да създадат такова устройство. Човекът, който физически е активирал бомбата, е избързал и това е причината опитът за атентат да не вземе жертви", допълва Сарафов.

Частица от секундата възпрепятства това взривът да бъде посрещнат със страничната част на автомобила на Иван Гешев, допълва Сарафов.

"Осколките са поставени във взривното устройство с цел да пробият бронировката на колата и да убият намиращите се вътре хора.", категоричен е Борислав Сарафов.

Взривната вълна минава покрай предния десен фар на автомобила и предния капак.

"Обикновен гражданин нямаше да бъде жив, бронираната кола и случайността са спасили живота на пътниците. Това категорично е опит за убийство", каза още Сарафов и посочи, че е засегната държавността и една институция.

По време на спешното съвещание на всички специализирани институции и служби, свикано от премиера Гълъб Донев в Министерския съвет вчера, стана ясно, че има и заподозрени.

Реклама

"Има заподозрени за опита за покушение срещу главния прокурор Иван Гешев. Не мога да изпадам в подробности. Държавата ще положи всички усилия да разкрие извършителите на този акт." Това заяви вътрешният министър Иван Демерджиев.

"Имаме много насоки, разследването тече. Очевидно е обаче, че нивото на сигурност на колите, с които разполага НСО, трябва да е повишено, защото това, което се е оказало решаващо, е била бронировката на автомобила на главния прокурор. Това е автомобилът с най-добра защита, с която разполага НСО", посочи още Демерджиев. Самоделното взривно устройство дори при директно попадение е нямало да проникне в колата.

Разследването на атентата срещу обвинител номер 1 продължава, а в него са впрегнати всички държавни сили и институции.

 Искат смяна на колите на НСО

"Очевидно е, че нивото на сигурност на службата трябва да бъде завишено", категоричен е Иван Демерджиев. Вътрешният министър посочи още, че най-новата кола на НСО е от 2012 година.

От служебното правителство са поръчали още 3, ще вземат и съвременна техника за службата. Предстои да бъде направена ревизия на всички коли на Националната служба за охрана и да се изготви нова поръчка за автомобили.

Четете още

Вижте НОВИ СНИМКИ от атентата срещу Иван Гешев!

Вижте НОВИ СНИМКИ от атентата срещу Иван Гешев!

Прокурори и политици под прицел! Вижте кого ЗАСТРЕЛЯХА в зората на демокрацията у нас

Прокурори и политици под прицел! Вижте кого ЗАСТРЕЛЯХА в зората на демокрацията у нас

Опит за атентат срещу Иван Гешев (Обзор)

Опит за атентат срещу Иван Гешев (Обзор)

ИЗВЪНРЕДНО! Бомба срещу кортежа на главния прокурор Иван Гешев, осколки ударили автомобила му

ИЗВЪНРЕДНО! Бомба срещу кортежа на главния прокурор Иван Гешев, осколки ударили автомобила му

Реклама
Реклама
Реклама