Реклама
https://m.bgdnes.bg/bulgaria/article/14470757 www.bgdnes.bg

Жечко призна за прегазването на Светомира

Старт на процеса за прегазената Светомира в Шумен

Съжалявам, повече не искам да виждам кола, казва пред магистратите подсъдимият

18-годишният Жечко Кюркчиев призна напълно вината си за катастрофата, която отне живота на 23-годишната Светомира Станчева. Тежкият инцидент се случи на 28 септември миналата година на кръстовището пред "Практикер" в Шумен. Делото ще се гледа по реда на съкратеното производство, а заради признанието на вина присъдата на Жечко ще бъде намалена автоматично с 1/3. Това стана ясно на процеса, който стартира вчера в Окръжния съд в Шумен след 8 месеца разследване на трагичния инцидент.

Реклама

"Съжалявам! Признавам вината си и всички обстоятелства около катастрофата", каза Жечко пред магистратите и допълни, че вече 8 месеца е на успокоителни.

"Не съм се качвал на кола от инцидента, нито зад волана, нито като пътник. Не искам да виждам автомобил!", изтъква джигитът пред Темида. Тези думи на подсъдимия бяха опровергани от двама свидели, извикани от защитата на семейството на Светомира, които твърдят, че са виждали Жечко зад волана след трагичната катастрофа.

В съдебната зала Кюркчиев дойде с родителите си. Там бяха и родителите на жертвата - Анатолий и Радосвета Накеви. Адвокатът на Кюркчиев - Ивайло Йорданов, поиска да не се призовават свидетели и вещи лица, с изключение на двама, които да дадат характеристични данни за подсъдимия и за психическото му състояние след инцидента.

Съдия Димчо Луков реши да изслуша показанията на съученик на Жечко и на чичото на подсъдимия. Двамата казаха, че той е преживял инцидента много тежко психически и оттогава много се е променил. Адвокат Йорданов поиска да се направят психиатрична и психологическа експертизи на Жечко, които трябва да са готови до следващото заседание по делото.

Припомняме, че младата Светомира Станчева от Шумен загина при катастрофа на 28 септември вечерта миналата година на кръговото кръстовище на бул. "Симеон Велики" в града. Тогава Жечко помита возилото на Светомира с над 100 км/ч. Младото момиче умира на място, а спътничката й Милена Сабинова е тежко ранена, но оцелява. Според обвинителния акт Жечко помита колата на Светомира в кръговото със 103,7 км/ч. Джигитът твърди, че е карал с 88 км/ч, но експертизата го заковава.

Апелативният съд във Варна потвърди определението на Окръжния съд в Шумен, с което под домашен арест бе поставен 18-годишният водач. С постановление на прокурор от Софийската градска прокуратура мярката за неотклонение на Кюркчиев от "домашен арест" бе изменена в "парична гаранция" в размер на 25 бона.

Реклама

Според експертното мнение на Европейския център за транспортни политики кръговото кръстовище в Шумен, където загина младата жена, не отговаря на нормите.

"В разглежданото кръгово вътрешният диаметър е шест метра по-малък от нормативно изискуемия", смятат експертите.

Съдия Луков насрочи делото за 15 юни, когато се очаква и Темида да се произнесе. Като частни обвинители са конституирани близките на Светомира, както и другата жена, която пострада в същия инцидент - Милена Сабинова.

 Мирни протести

Множество мирни протести в памет на загиналата при катастрофа в града 22-годишна Светомира Станчева се състояха на мястото на пътното произшествие - около кръговото кръстовище на бул. "Симеон Велики" в Шумен.

В края на 2022 година там бе организиран и коледен концерт в памет на невинните деца, жертви на войната по пътищата.

 Второ разследване

Разследването за катастрофата бе поето от националното следствие. Прокуратурата разследва и случая със самозапалилия се автомобил, който Жечко е карал и е бил оставен на паркинг на МВР.

Четете още

ОКОНЧАТЕЛНО! Адриан, който уби Ани и Явор, остава в килията

ОКОНЧАТЕЛНО! Адриан, който уби Ани и Явор, остава в килията

Погребаха под дъжда Ани-Мария и Явор

Погребаха под дъжда Ани-Мария и Явор

Реклама
Реклама
Реклама