Реклама
https://m.bgdnes.bg/bulgaria/article/14506507 www.bgdnes.bg

РЕКОРД! 7500 кенчета бира притежава Георги

Най-голямата алкохолна колекция у нас 

Двулитрови метални кутийки са гордост за събирача 

Доли ЛУКАНОВА

7500 бирени кенчета е събрал Георги Павлов. Колекционерът от пазарджишкото село Равногор е превърнал една от стаите в дома си в истински музей на слабоалкохолните кутийки. Изненадващо или не, всички до една са празни, а собственикът им признава, че чешките и немските нямат равни.

"Започнах да колекционирам преди 30-40 години. Веднъж пуснах снимка в социалните мрежи, но тогава колекцията ми не беше толкова голяма. Въпреки това започнаха да ми пишат хора от цял свят и да разменяме. Така тръгнаха нещата с кенчетата. Към днешна дата имам кореспонденция с хора от различни континенти, да не кажа от цял свят", разказа мъжът с внушителна колекция пред "България Днес".

Реклама

В началото Георги започва да събира бирени бутилки, тъй като по онова време у нас не са се произвеждали или внасяли кенчета. С настъпването на демокрацията хобито било подпомогнато от навлизането на чуждестранни бири у нас и така до ден днешен, когато Павлов може да се похвали с кенче от почти всяко кътче на света.

"Разменяме си снимки и си изпращаме нещата с колети", уточнява Георги.

Щом получи нов експонат, колекционерът грижливо описва марката, държавата, в която е произведено, и алкохолния градус. Всичко това е подредил в обемен архив, за да се ориентира по-лесно с годините. Освен с различни вкусове като ябълка, лимон и други плодови добавки Павлов притежава и различни по размер кенчета. Най-малкото е 237 мл, а най-голямото цели 2 л.

"Имам 2-3 двулитрови от Чехия. Приличат на малки бидончета. Повечето си ги помня, защото минават по няколко пъти през моите ръце. Някои идват повредени и се налага да ги изправя, да ги забърша, да надпиша кой човек ми ги е изпратил", казва любителят на бирата.

Колекцията е наистина внушителна и Георги все по-трудно намира място за всички кенчета. Успял е да изложи около 4700, като периодично ги сменя. Мечтае един ден да намери място за всички, а защо пък не и да си направи собствен музей, единствен по рода си у нас.

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама