Реклама
https://m.bgdnes.bg/bulgaria/article/14514825 www.bgdnes.bg

БГ йога ще обучава принц Николай

Веселин Лучански, който си спря сърцето за 5 мин., става учител на правнука на Борис Трети

Правнукът на Борис Трети - принц Николай Лайнинген, иска уроци от първия йога у нас - гуруто Веселин Лучански, който от години живее в Канада. Двамата се срещат на концерт на "Мистерията на българските гласове" и само пет минути са им нужни, за да се уверят, че могат да си партнират заедно.

Реклама

Николай Лайнинген от години се интересува от йога практики, но никога не бе срещал българско гуру.

Потомъкът на Сакскобургготската династия с българска кръв е малко познат в България. Николай е роден от българка и е внук на Мария Луиза. Принцът е роден във Филаделфия, Пенсилвания и е син на княз Борис фон Лайнинген и първата му съпруга - българката Милена Манова. Той е правнук на цар Борис Трети и правнук на италианския крал Виктор Емануил Трети. Принцът е и пряк потомък на принц Чарлз и по този начин 120-и в реда на приемственост на британския трон.

По друга линия той е и наследник на последния руски император Николай Трети.

"Запознахме се случайно, но много си допаднахме. Той е много скромен и интересен човек", казва за принца Лучански.

В момента Лайнинген се занимава с банково дело. Той е женен и има дъщеря Татяна.

"Разменихме контакти и предполагам, че ще се чуем да се разберем", каза Лучански.

82-годишният Веселин Лучански е първият българин, който се занимава с йога. През 1997 г. напуска България, установява се за няколко години в Гърция, а от 20 години живее и работи в Торонто, Канада. Там преподава древната индийска система.

"Като бях по-млад, можех да левитирам, а при научен експеримент при д-р Георги Лозанов съм си спирал сърцето! Изследваха ме на осцилограф и на петата минута пулсът ми напълно изчезна при задържането на дишането, сърцето ми спря. На грамата нямаше пулс, което е научно доказано и това съм го приложил към дипломната си работа през 1965 г.", разказвал ни е Лучански. И досега той е единственият човек на Балканския полуостров, признат за махатма (велика душа - бел. авт.) в Индия. Съперничи на майсторството на най-добрите индийски йоги, въпреки че е на 82 години.

Лучански е основател на йога движението у нас и на Българската федерация. "В момента пиша книга за всичките си преживявания, която скоро ще издам и в България", призна йогинът.

Четете още

Първият българин, признат йога, Веселин Лучански: Спрях си сърцето за пет минути

Първият българин, признат йога, Веселин Лучански: Спрях си сърцето за пет минути

НДК е домакин на международния ден на йогата
НДК е домакин на международния ден на йогата

НДК е домакин на международния ден на йогата

Реклама
Реклама
Реклама