Реклама
https://m.bgdnes.bg/bulgaria/article/14691077 www.bgdnes.bg

Ути ПРОГОВОРИ за вдигането на членския внос за ловците

Това не е хоби за всеки или месоснабдяване на домакинства, категоричен е кулинарят 

"Напълно одобрявам вдигането на членския внос за ловците у нас. За съжаление по ред причини през минали години се наложи, че ловът е даденост или начин за месоснабдяване на домакинства. По цял свят това е хоби, което не е за всеки, и трябва да се заплаща за него".

Реклама

Това заяви пред "България Днес" готвачът, рибар и авджия Ути Бъчваров. Изказването му е по повод информациите, че ловно-рибарски дружества в страната увеличават членския си внос. Само преди дни делегатите на Общото събрание на ловно-рибарското дружество в Котел решиха да увеличат таксата от 50 на 60 лева. По техни думи това се налага заради повишените разходи във всяко отношение и нарасналата инфлация в страната.

Преди време членският внос на ловците в Дупнишко също скочи. Тогава беше решено вноската за ловците до 65 г. да се увеличи с 20 лева (от 40 на 60 лева), а за по-възрастните - с 5 лева (от 15 на 20 лева).

"Вдигането на таксите е естествен процес, срещу който не бива да чуваме ужасно мрънкане. Личното ми мнение е, че трябва да бъдат увеличени още повече, а не само с 10-20 лева. Но това да стане само ако парите наистина отиват за охрана, поддръжка и разселване на дивеча, а не за заплати на чиновници в дружествата. Всички виждаме, че държавата е лош стопанин и има нужда от тези дружества. Защото, ако няма стопанин, дивечът ще изчезне. Ловът е достойнство и уважение към природата, дано повече хора да го разберат правилно", коментира още по темата Бъчваров.

Добра новина в ловджийските среди е, че африканската чума по свинете отстъпва и няма положителни проби при отстреляни животни. От ловно-рибарско дружество "Тасладжа" в Стражица обявиха, че за да се възстанови по-бързо популацията на този предпочитан от авджиите дивеч, през новия ловен сезон задачата е да се стреля само по приплоди, да се пазят зрелите женски диви свине. На миналогодишното отчетно събрание там се взе решение членският внос да бъде увеличен на 70 лв. за редовните ловци и на 60 лв. за пенсионерите над 65 години и инвалидите. Тези суми остават и за следващата заверка на ловните билети.

Четете още

Ути сготви най-големия кебап във вселената

Ути сготви най-големия кебап във вселената

Ути Бъчваров пред "България Днес":
Баницата ни е номер 1 в света

Ути Бъчваров пред "България Днес": Баницата ни е номер 1 в света

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама