Реклама
https://m.bgdnes.bg/bulgaria/article/14749269 www.bgdnes.bg

Летището в София става пристанище

Ако язовир "Искър" залее столицата 

Източните квартали най-много ще пострадат от бедствието, показва симулация на "Метео Балканс" 

Източните квартали на София ще бъдат под вода, ако язовир "Искър" прелее или се скъса язовирната стена, както стана с Каховския водоем в Украйна.

Реклама

Това показва симулация на специализирания сайт "Метео Балканс" с цел обучение по гражданска защита и евакуация при природни бедствия, преливане на реки и язовири. Това е провокирано от бедствията и проливните дъждове, които удариха западните части на България през последните дни.

При евентуално преливане на язовир "Искър" и скъсване на стената, голямо количество вода (приблизително 655 300 000 кубични метра) ще тръгне по поречието на река Искър (от 817 метра надморска височина), която ще започне да наводнява населените места по посока София (533 метра надморска височина), както следва:

- Панчарево от югоизток ще бъде залято. Ниските части от Герман ще бъдат наводнени. Районът на Камбаните и Горубляне също ще са под вода.

- Язовирната стена на Панчаревското езеро ще бъде разрушена и водата от езерото ще навлезе към източните и северните квартали на София.

Според симулация изходът от столицата към магистрала "Тракия" ще бъде една от първите точки, които ще попаднат под вода.

"Водата ще продължи да нахлува към летище София, като до няколко минути ще се превърне в пристанище. В равнинната част около летището водата ще продължи своят път на север-северозапад. На север водната стихия, ще залее изхода към магистрала "Хемус" и ще продължи с бавни темпове на север към Враждебна и северните квартали на града", пишат още от "Метео Балканс". И изрично уточняват: "Тази симулация има за цел да образова с елементарна гражданска защита жителите в тези региони, за необходима реакция при евентуална евакуация и настъпили подобни природни бедствия, на които вече станахме свидетели".

Реклама

При продължаващия разлив на вода на запад от летище София ще бъдат засегнати кварталите "Левски", "Христо Ботев", "Дружба" 1 и 2 и" Слатина".

"Искър" (наричан до 21 декември 1949 г. "Пасарел", а след това до 19 януари 1962 г. гигант язовир "Сталин") е най-големият както по обем, така и по площ язовир в България. Разположен е в горното течение на река Искър, в землището на село Долни Пасарел. Използва се за водоснабдяване на София, както и за производство на електроенергия. Язовирът се намира на 57 км от столицата.

Основното строителство започва в края на 1950 г., а на 6 септември 1954 г. хидровъзелът е официално открит. За времето си той е най-голямото техническо съоръжение в България.

Симулация е изработена и какво би се случило, ако прелее язовир "Огоста". При такъв неприятен развой части от Монтана ще бъдат погълнати от бурните води.

Реклама
Реклама
Реклама