Реклама
https://m.bgdnes.bg/bulgaria/article/14840147 www.bgdnes.bg

ОБРАТ! Процесът срещу Очите се местел в Бургас

ВКС мъдри делото на Димитър Желязков

Кримибосът е на свобода с 20 бона парична гаранция

Делото срещу Димитър Желязков може да се премести в Бургас. Това става ясно, след като се разбра, че Върховният касационен съд в момента мъдри дали да остане в столицата, или да се гледа на територията на Митьо Очите.

Мегаделото срещу Димитър Желязков - Митьо Очите и 12-те участници в ръководената от него организирана престъпна група за разпространение на дрога, изнудвания и палежи е до под кривата круша. Около 10 пъти таман да тръгне, и е отлагано по най-различни причини. Ако отиде в Бургас, магистратите се надяват, че поне обвиняемите няма да отсъстват постоянно от делата.

Реклама

Проблемите на Желязков и компания започнаха преди години след екшън в заведението "4you", след което спецсъдът подпука цялата банда. В началото на август 2018 г. Очите бе спипан в Истанбул по подозрения, че е опитал да се укрие извън страната. Дни по-рано при спецакция у нас бяха задържани други ъндърграунд герои, които по-късно осъмнаха с обвинения, че са част от кримибандата, ръководена от Желязков. В началото на 2020 г. започна и процесът в спецнаказателния съд, но там прокуратурата търпи сериозен провал. Към момента делото отново е в предначална фаза и след закриването на спецсъдилищата процесът, вместо да отиде в Окръжния съд в Бургас, се мъчи да стартира в Софийския градски съд.

Всъщност преди две години и половина процесът започна нормално, като в рамките на няколко месеца бяха разпитани и свидетели, сред които и ключовите потърпевши Йордан Йорданов - Данчо Паркета и Атанас Симеонов. Двамата свидетели не се явиха на вчерашното заседание. Йорданов и Симеонов се жалват, че са били подложени на изнудване, заплахи и палежи. По едно време доста изненадващо Йорданов и Симеонов оттеглиха голяма част от показанията си. Впоследствие беше открит и конфликт на интереси и делото отново бе прекършено в зародиш.

Първите опити за това бяха направени през есента на 2021 г., но от тогава до сега винаги се намират пречки, както се случи и вчера. Съдебната сага срещу Желязков и банда продължава на 20 февруари догодина.

Сега предстои върховните магистрати да преценят дали процесът да продължи в Бургаския съд или да остане в Софийски градски съд.

 Проблеми за лейтенант от бандата

Соченият за един от някогашните лейтенанти и най-приближени на Димитър Желязков - Новак Купенов, е спипан с куп дрога в апартамента му. 46-годишният известен кримигерой е наблюдаван от служители на Второ районно управление в Бургас от известно време. Това потвърди за "България Днес" говорителят на МВР - Бургас, Цветелина Рандева.

Реклама

Купенов е известен с бруталните си подвизи - измъчвания и изнасилвания, които е извършвал навремето, за да помогне на групировката на Желязков да запази териториите си по морето.

 Божо Кравата и стрелбата в "4you"

Престрелка, ранени и убийство в ресторанта на Божо Кравата разтриса Слънчев бряг. Действието се развива пред погледите на десетки ужасени чуждестранни туристи на 8 юни 2016 г. в ресторанта "4you".

Сблъсъкът е между бандите на Очите и Божидар Кузманов - Божо Кравата. Кузманов е неформален собственик на "4you", а Желязков е легендарен подземен бос със завладени ключови територии в курорта. И до ден днешен не е много ясно какъв е конкретният повод за конфликта. Причината обаче, изглежда, са опасенията на Митьо Очите, че се е появил сериозен конкурент в района. Част от групата на Димитър Желязков влиза в ресторанта, друга остава отвън. Очите със свои гардове се насочва към Божо Кравата и хората му, но, изглежда, сериозно подценява ситуацията. Вместо да ступат конкуренцията в ръкопашен бой, той и хората му изненадващо получават дъжд от куршуми. Очите е тежко ранен и се бори за живота си, а гардът му Александър Алексиев - Сашо Водолаза е убит. Уцелени са и още няколко души от обкръжението на Желязков, но пораженията при тях са по-леки. По чудо гостите на заведението се разминават само с уплаха. Лекарите спасяват живота на Димитър Желязков, но той остава с хроничен проблем в областта на уретера. Държавата след това решава да демонстрира сила срещу двете групировки. Шест години по-късно обаче не изглежда да има сериозни успехи. Веднага след стрелбата в "4you" са арестувани Божо Кравата и обкръжението му. Делото срещу тях е към края си но само на първа инстанция в спецсъда. Делото срещу Кравата се точи над 5 години, но е във финална фаза на първа инстанция, съответно ще премине в Софийския градски съд.

Четете още

ОКОНЧАТЕЛНО! Съдът пусна Митьо Очите на свобода!

ОКОНЧАТЕЛНО! Съдът пусна Митьо Очите на свобода!

Пуснаха Митьо Очите срещу 20 бона, вече не е под домашен арест

Пуснаха Митьо Очите срещу 20 бона, вече не е под домашен арест

Реклама
Реклама
Реклама