Реклама
https://m.bgdnes.bg/bulgaria/article/14960771 www.bgdnes.bg

Какви храни да ядем през лятото?

Летните жеги често водят до загуба на апетит, но все пак имаме нужда и от подхранване на организма. В горещините е препоръчително да се приемат по-леки храни, по-малко месо и повече течности. Ето някои подходящи храни за лятото.

Диня и пъпеш - По време на горещините организмът ни има нужда от повече минерални соли и витамини. Сега плодовете са най-вкусни, а препоръчителни са тези с повече водно съдържание като дини, пъпеши и праскови.

Реклама

Таратор - Краставиците са най-подходящия заленчук за лятото. Особено подходящ е тараторът, тъй като киселото мляко съдържа необходимите белтъчини и минерали. То е подходящо и за разхлаждане. Не само под формата на таратор, айрянът също е добро решение.

Салати - Салатата е задължителна за лятото. Но тя не трябва да има тежък дресинг или да е полята с обилно количество майонеза. Домати, краставици, репички, маруля или целина винаги са подходящи варианти. Избягвайте вредното олиото, а заложете на далеч по-полезния зехтин.

Риба - Лятото е сезонът, в който ядем най-много риба. Тя съдържа полезни мазнини, витамини и минерали. Рибите съдържат полезни белтъци, които се усвояват много по-лесно от организма. Различните видове съдържат витамини като А, D, Е, В1, В2, В6, В12, както и калций, фосфор, йод, флуорид. Сьомгата, рибата тон, скумрията, херингата и сардината са пълни с омега-3 мастни киселини. Те предотвратяват запушването на кръвоносните съдове.

Грах и зелен боб

Грахът и зеления боб също са подходяща и не особено тежка храна за лятото. Грахът може да направи чудеса за храносмилането. Високото съдържание на фибри, открито в бобовите растения, спомага за поддържането на добро храносмилателно здраве. Влакната подобряват движението на червата, а освен това е добър източник на желязо.

В състава на зеления боб се откроява високото съдържание на фибри, белтъчини и флавоноиди. От витамините преобладават А, С, К, В6 иВ9 (фолиева киселина). Групата на микроелементите е представена от желязо, калций, манган и калий.

Четете още

Оооххх! Запотена и студена биричка в жегата! Не?!... Но защо?

Оооххх! Запотена и студена биричка в жегата! Не?!... Но защо?

Как да се спасим от комарите?

Как да се спасим от комарите?

Реклама
Реклама
Реклама