Реклама
https://m.bgdnes.bg/shou/article/14945463 www.bgdnes.bg

Оооххх! Запотена и студена биричка в жегата! Не?!... Но защо?

Ще се обезводним и ще стане лошо...

Спрете се! Нямате нужда от студена бира в топлото! Само така си въобразявате! Всъщност, нашите мозъци ни подвеждат и си искат разхладена премия за горещото „наказание“, наречено лято. На практика пенливото пиво не е никак животоспасяващо, просто много ни се пие бира, защото я обичаме...

За всеобща и огромна жалост на всички отдадени биролюбци, газираното питие нито охлажда, нито помага. Напротив - прави така с нас, тъй щото да ни стане още по-непоносимо в жежките летни мигове.

Реклама

Молим - не убивайте лошия вестоносец в наше лице! Това е съвсем научно доказано, колкото и да не ни се ще. Защото, като всеки друг алкохол, и биричката дехидратира. Което в горещото време освен неприятно, може да бъде дори и опасно. Тя не утолява жаждата, а точно обратното - тайничко и неусетно подканва към още една, и още една, и още... И накрая хем ще сме жадни, хем потни, хем с подут корем, хем ще висим в тоалетната, хем и портфейлът ни ще се опразни. Защото всички знаем „правилото“ за бирата - без нито една може, но само с една - НЕ! Така че я по-добре да си купим 2 л. вода и да приключим с хидро драмата!

Алкохолът, който и да е той, е диуретик. Демек - „изсушител“ на тялото ни. Защото приемът му потиска производството на антидиуретичния хормон вазопресин. Последният, сам по себе си, е отговорен за баланса на течностите в организма ни и се пада един вид най-важният регулировчик на отделителната ни система. А като го дразним, пък всички знаем за властта на полицаите с палки, той си отмъщава, „глобява“ и ни праща честичко до заветното санитарно помещение. И не стига, че в топлото време се потим обилно и неприятно, с което изпаряваме нужната влага за организма ни, и за капак и бира да му налеем. Ами, ще го погубим това наше тяло в опита си уж да го охладим с ледено питие в горещото време!

Да, представяме си, търпение нямаме да чуем фантастичния звук от отварянето на капачката на бутилката/кенчето и приглушения сърбащ шум на първата глътка от пивото, чиято пяна ще се залепи за устните ни... Ммм! Облекчението дойде. В рая сме. Според нас. Но веднага трябда да си припомним какво твърди крилата фраза, приписивана и на английския писател Самюел Джонсън, и на шотландския романист Сър Уолтър Скот!
Че пътят към Ада е постлан с добри намерения.

Защото само след първите няколко глътки жадувано и кратко облекчение бавно, но сигурно, започва обезводняването на организма ни. Което може да има изключително неприятен ефект и да доведе до интоксикация - объркване, главоболие, загуба на координация... CnH2n+1OH, каквато е общата химична формула на „простите" алкохоли, може да ни докара и много по-тежки проблеми и да се стигне до топлинен удар с треска, гадене и повръщане.

Връщаме се на пивото. Колкото по-студена и повече е бирата, която жадно поглъщаме в горещото време, толкова вероятността да си причиним сериозни и неприятни стомашни проблеми е по-голям. Причината е повече от ясна - студената и газирана напитка води до бързо охлаждане на гастроентестиналния тракт, а оттук идва и шоковата промяна на кръвния поток в тези области. Следват логични проблеми като разстройство, болка, дори инатлив махмурлук, които могат да продължават с дни.

Картинката виждате ли я вече - висока температура на въздуха, горещо слънце, парещ пясък, топличко море, силни цигарки (който пуши), загрято тяло и количества ледено студена бира, които изливаме в него. Ако към това добавим и студен душ, ще трябва много бързичко да потърсим тоалетна и евентуално доктор! Неслучайно хората в пустинята и страните с горещо ежедневие ходят от глава до пети облечени в бяло и пият топъл чай, за да се пазят от слънцето и хидратират.

Така че, уважаеми ценители на пенливата, живителна, зърнено-житно-културна течност, да бъдем разумни! И най-вече търпеливи. Да изчакаме надвечерната лятна прохлада бризът да я покани на масата ни, на която е препоръчително да има мезе. А дотогава да утолим жаждата си с вода, чай, подсолен айран. Само коремът ни да е здрав и стомахът - да не е нервен! Иначе ще са ни нужни много рула с тоалетна хартия...

Хайде, да сме живи и здрави и наздраве, разБИРА се!

Четете още

Светла Иванова се бори с бирения корем

Светла Иванова се бори с бирения корем

Изхвърлете лесно и без болка камъните в бъбреците

Изхвърлете лесно и без болка камъните в бъбреците

Топ 5 храни, които са пръв приятел на БИРАТА

Топ 5 храни, които са пръв приятел на БИРАТА

РЕКОРД! 7500 кенчета бира притежава Георги

РЕКОРД! 7500 кенчета бира притежава Георги

Реклама
Реклама
Реклама