Реклама
https://m.bgdnes.bg/bulgaria/article/15426358 www.bgdnes.bg

Отмениха доживотната присъда на бомбаджия номер 1

Темида се смилява над Камен Горанов

Прави експлозива, но в крайна сметка умира невинен човек, негов приятел

Темида се смили над бомбаджия номер 1 Камен Горанов, отмени доживотната му присъда и му наложи 30 години решетки. Към момента Горанов е излежал над 20 лета в кауша и дори може да излезе на свобода. Това разбра "България Днес" от проверка в архивите на Софийския градски съд.

Всичко започва с една бомба, скрита във видеокасета, която убива грешния човек в средата на 2000 година. Историята е от онези години, когато в България взривяването беше класика в разчистването на сметки. Горанов мисли, че присъдата му е назидателна, защото тогава бомбите и поръчковите убийства с взривни устройства са били ежедневие.

Реклама

Всичко започва в края на 90-те години на XX век, когато Горанов излежава 2-годишна присъда за това, че е наръгал опонент по време не сбиване. В това време жена му има двама любовници. Горанов разбира, че единият от тях малтретира половинката и детето му. Съпругата на бомбаджията редовно осъмва в болница, а синът му, който по това време е бил на 2-3 годинки, е удрян и блъскан в стената от агресивния любовник. Когато излиза от панделата, Горанов прави бомба с тротил и капсула и я поставя във видеокасета, но малко след това се отказва да я ползва, защото преценява, че може и друг да пострада. Оставя я в къщата си и за известно време забравя за нея.

Един ден Тихомир, който впоследствие става жертва на същата бомба, отива в дома на Горанов. Двамата се познават, семействата им са близки също. Казва му, че иска да взриви някаква тръба на язовир, за да изкара рибата, но няма всички нужни средства. Тогава бомбаджията се сеща за взривното си устройство, дава му видеокасетата и му казва да си извади капсулата с тротил от нея и да си взриви тръбата, като го предупреждава, че тротилът е малко и може и да се наложи да сложи още. Тихомир казва, че може да си намери още от взривното вещество. В историята, която е заплетена като турски сериал, се оказва, че Тихомир живее в къщата на любовника на жената на Горанов. Именно в този имот се случва трагедията. По думите на Горанов Тихомир е объркал нещо, докато е добавял тротил в капсулата, и бомбата е избухнала и го е направила на парчета.

"Гледах снимки по делото, цялото му тяло беше разкъсано и разпръснато", споделя Горанов навремето в интервю от затвора пред Нова тв. Прокуратурата и съдът имат съвсем различна теория. Темида смята, че Горанов е дал бомбата на друг свой приятел - Никола Колев, който я е оставил в дома на любовника, а когато Тихомир е видял касетата, я е взел и тя е гръмнала. Колев е осъден заедно с Горанов, но като изпълнител на поръчковото убийство. Според Горанов всичко е нагласено така, че той да лежи доживот, а приятелят му Колев също да опере пешкира само защото го е познавал. Колев лежи 10 години от 17-годишна присъда, по думите на Горанов за "няма нищо".

"По онова време имаше много бомби, съдът реши моята присъда да бъде назидателна, да бъде показно, въпреки че нищо не доказваше, че Колев е поставил бомбата и че аз съм го помолил да стори това. Дори семейството на починалия Тихомир са на моя страна. Винаги съм поддържал добри отношения с близките на Тихомир. Те са близки и с моите родители. Тези хора ме подкрепяха, дори чичо му ми е пращал цигари в затвора, дядо му ми е пращал сирене", разказва Горанов пред Темида.

"Ще помоля да ми дадете шанс да се докажа. Например, искат да ме вземат да работя на две места в затвора, но присъдата не ми позволява да работя там. Аз съм технически грамотен и мисля, че бих допринесъл за някои развития на дейността им. Действително имал съм проблеми за преместване в други затвори, но аз за 20 години не съм повишил тон на служител на затвора, не съм влязъл в пререкания нито с надзирател, нито с администрация. Една замяна на присъдата ми ще даде голямо облекчение на близките ми. Ако съдът уважи молбата ми, аз няма да се проваля. Моля да ми замените присъдата. Аз греха, който имам, ще си го нося винаги." Това са последните думи на Горанов пред столичните магистрати малко преди да чуе, че намаляват присъдата му от доживотен затвор на 30-години. Това е възможно, тъй като бомбаджията е излежал над 20 и законът позволява да се преразгледа делото и това дали се е поправил зад решетките. В момента Горанов може да поиска и предсрочно условно освобождаване от пандиза в Ловеч, но надали Темида ще е благосклонна. Но това предстои да разберем.

 Приема религията в затвора

Мога да кажа, че съм религиозен. Не отпреди да вляза в затвора, а след като се озовах там, станах религиозен. Религията я преоткрих от пасторите, които посещават затвора. Често се срещахме с тях, говорехме и обсъждахме различни теми.

Реклама
Реклама
Реклама