Реклама
https://m.bgdnes.bg/bulgaria/article/15576297 www.bgdnes.bg

ВИЖТЕ по кого най-често стрелят полицаите в България

Служители на реда стрелят по нагли апаши

До инцидентите се стига след опит за бягство и оказване на съпротива

По крадци на кабели свистят най-вече полицейските куршуми! Апашите на проводници са сред бандитите, целени от ченгета при изпълнение на служебния им дълг. Това показва проверка на "България Днес" след поредния случай на гръмнат заподозрян от служител на реда. В ранните часове в понеделник по време на гонка полицай простреля фатално 18-годишния Светльо Младенов, заподозрян за грабеж.

Най-шумният подобен случай е със служителя в Транспортна полиция Иван Лулеов, прострелял смъртоносно мъж от село Баня при опит за задържане. През март 2013 г. полицаят се отзовава на постъпил около 23,00 часа сигнал за кражба на съобщителен кабел, обслужващ жп линията Добринище - Септември. На около километър от спирка "Ген. Ковачев" той вижда движещ се червен автомобил, марка "Фолксваген Джета", който влачи кабел с дължина около 60 метра. Спира колата, в която пътуват двама души от ромски произход. При вида на полицая единият от крадците, Николай Иванов, изважда брадва и замахва към служителя. В условията на неизбежна отбрана Лулеов стреля веднъж с пистолета си и крадецът пада на земята. По първоначални данни нараняването е в областта на шията и е причинено със стоппатрон. Веднага след инцидента Лулеов превозва Иванов до Спешна медицинска помощ в Разлог. Въпреки оказаната медицинска помощ простреляният умира.

Реклама

При огледа до лекия автомобил са открити 62 метра многожилен магистрален кабел и брадва. Според първоначалната информация простреляният Иванов е баща на три деца, криминално проявен и е лежал в затвора за множество кражби.

Лулеов е погнат първо за умишлено убийство, а след това - за причинена смърт по непредпазливост. Стотици хора излизат на протест в негова защита. През 2017 г. съдът го оправдава окончателно на три инстанции. После полицаят се пенсионира, завежда дело срещу прокуратурата за неоснователно повдигнато обвинение и печели 15 хил. лв. обезщетение.

Наскоро 25-годишната му дъщеря Симона, полицайка от столичното 7-о РПУ, е хваната с половин кг марихуана в колата си край Разлог.

През ноември 2013 г. става още един инцидент с крадец на кабели. 38-годишният Милен Димитров от Златица е прострелян от полицай по време на гонка в село Чавдар. Той е хванат да краде медни проводници от близкото землище. С него са двама съратници. Един от тях - Петър Бояджиев, е арестуван на място. Милен и другият мъж побягват. Почва преследване, при което едното ченге вади пистолета си и изстрелва стоппатрон. Милен се свлича на земята с поражения на белите дробове, а другият беглец изчезва безследно. Проверка установява, че простреляният е с 11 съдебни регистрации - 2 за кражби на коли, 3 - за шофиране в нетрезво състояние, общо 1 година и 1 месец присъди за кражби и 2 поредни присъди от по 3 месеца за шофиране в нетрезво състояние. Близките му настояват, че това е опит за убийство.

Крадец на метали е поредният ранен от статистиката. През септември 2010 г. 44-годишният мъж е прострелян в склад на "Енергоремонт" в село Големо село, община Бобов дол. Апашът е засечен от охранители на предприятието. Той не се подчинява на униформените за извършване на проверка, а оказва съпротива. При опита да избяга е ранен, след като по него стрелят с газов пистолет и пистолет "Браунинг". Настаняват го в "Пирогов" с огнестрелна рана. Простреляният е известен на полицията като извършител на нерегламентирана дейност, свързана с черни и цветни метали.

През април 2015 г. отново непълнолетен е прострелян от полицията, но този път при опит да краде в дома на възрастен мъж в старозагорското село Тулово. При задържането 16-годишният младеж оказва яростна съпротива, отскубва се и по него един от полицаите стреля със стоппатрони. Апашът успява да избяга, но е задържан когато търси помощ в спешния център в Казанлък. По-късно е преместен в университетската болница в Стара Загора заради рана в рамото.

Реклама

Специализираната полицейска операция е предприета след получен сигнал, че от началото на месеца на два пъти маскирани посещавали дома на 80-годишен мъж от селото. Единия път те му нанесли побой и взели 300 лева. При втория случай, след отправени заплахи, му поискали 2 бона. Малко преди полунощ униформени засичат двама мъже да влизат в имота на потърпевшия. Закопчават 17-годишен местен младеж, но съучастникът му се дърпа и налита на бой на служителите на реда. Двамата нападатели са с богати кримидосиета като извършители на множество кражби и грабежи. Срещу тях са образувани разследвания за грабеж и отнемане на чуждо имущество. За следователите остава да изяснят дали полицаят правомерно е използвал оръжието си.

Пистолета си използва и транспортен полицай, за да се защити от нападател. През есента на 2007 г. служителят на Транспортна полиция – Пловдив, забелязва апаш, който се кани да опоска реактор на тягов двигател на локомотив. Униформеният стреля предупредително във въздуха, но крадецът замахва да го удари с метален предмет. За да се защити, ченгето го прострелва.

 

Интерпол издирва ексченге, затрило младеж

Интерпол търси под дърво и камък ченгето Александър Вълков, убил беглец при акция срещу Ганчо Въчков-Ганеца през 1998 г. Вълков изчезва през септември 2015 г., когато Върховният касационен съд (ВКС) окончателно го признава за виновен и му дава 7 г. затвор. През цялото време на разследването и делото - близо 17 г., той е служител на МВР.

Жертвата е 19-годишният Айредин Мустафов от Славяново. Със своя фолксваген той се набива в очите на ченгетата, които се връщат от неуспешната операция срещу джамбазина. На два пъти Айредин спира за проверка, но потегля с мръсна газ. При преследването Вълков, който шофирал полицейския бус, стреля два пъти по колата. Единият прониква през купето, облегалката и пронизва тялото на младия юноша на "Спартак" (Плевен). Той умира 5 дни по-късно в "Пирогов".

Обвиненията срещу Вълков се сменят - от убийство в състояние на афект до немарливо изпълнение на служебните задължения, с които е причинена смърт по непредпазливост. Той отива да чуе присъдата си на последна инстанция. След решението излиза бързо от залата и повече никой не го вижда. Оттогава се търси с червена бюлетина на Интерпол, което го прави единственото ченге сред издирваните българи по света.

Реклама
Реклама
Реклама