Реклама
https://m.bgdnes.bg/bulgaria/article/15706963 www.bgdnes.bg

Извиняват отсъствията на ученици по интернет

Нова промяна в школата 

Диагнозата ще е поверителна, бележката може да се анулира до 2 часа 

Доли ЛУКАНОВА

Отсъствията на учениците вече се извиняват по интернет! Електронните бележки пращат в историята хартиените с настъпването на октомври.

"Идеята е да се избегнат фалшивите медицински документи, с които се трупат много отсъствия. По този начин децата няма да могат да бягат от час и да са спокойни, че ще успеят да се извинят без проблем. Това ще улесни и работата на класните ръководители, тъй като дигитализацията съкратява много бумащина", коментира пред "България Днес" общопрактикуващият лекар д-р Светлана Панова.

Реклама

По думите й след нововъведението е предвиден и по-сериозен контрол над личните данни на децата. След извършване на преглед джипито попълва амбулаторния лист и създава електронната бележка. С оглед предотвратяване на възможни грешки е дадено право на лекаря в рамките на 2 часа след регистриране на бележката да я анулира. Едва след този период въведените данни от прегледа, информация за ученика, период на отсъствие и др. се предоставят автоматично към системата на Министерството на образованието и оттам ще се разпределят в електронните дневници на училищата. Така стават видими и за родителите.

"За да бъдат защитени чувствителните здравни данни на децата, информацията, която достига до училищния дневник, е само периодът, в който ученикът няма да присъства в клас", допълва д-р Панова.

Само тези лица, които имат достъп до здравното досие на детето, ще могат да виждат диагнозата му. Учителите и родителите няма да имат достъп до тази информация. Ако възникнат технически проблеми, бележката може да бъде издадена по-късно, когато се регистрира прегледът.

Зъболекарите и специалистите от извънболничната медицинска помощ, например кардиолози или алерголози, също могат да издават такива бележки. Лекарите от центровете за спешна медицинска помощ, както и досега, не са ангажирани с провеждането на лечебна дейност и няма да извиняват отсъствия.

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама