Реклама
https://m.bgdnes.bg/bulgaria/article/15718599 www.bgdnes.bg

ДОКАЗАТЕЛСТВО: Снимка заковава акушерка за разменените бебета

Адвокат Стойков: Шокът от ужаса не е отминал

Психиатрична експертиза доказва травмата на майката и семейството, които искат 300 бона обезщетение

"Акушерката, която беше разпитана, твърди, че в деня на изписването гривните на майката и детето са били правилните и всичко е било наред. Тя може да твърди каквото си иска, но имаме снимка, която говори друго. На дадената снимка, акушерката казва, че държи бебето, чието семейство представлявам. Всъщност държи другото пеленаче!"

Реклама

Това разкри пред България Днес" адвокат Стоян Стойков - защитник на едно от семействата, чиито бебета бяха разменени в АГ "Шейново". Адвокат Стойков подчерта, че не трябва да се забравя, че лъжесвидетелстването е сериозно престъпление и е наказуемо.

"Да не забравяме, че акушерката носи наказателна отговорност за лъжесвидетелстване пред съда. В момента не сме сигурни дали ще процедираме в тази насока - за казаните лъжи пред съда", казва защитникът. Ако се окаже, че медсестрата е лъжесвидетелствала пред Темида, я грозят до пет години затвор.

Стана ясно, че снимката на акушерката с едното бебе е направена при изписването на майката и пеленачето от болницата. Още тогава служителката на "Шейново" държи грешното бебе. Майката на пеленачето от своя страна разказа, че е била изписана набързо и документите са й били тикнати в ръцете. Това опровергава тезата на адвоката на болницата Вили Костадинова, че размяната може да е направена от самите майки извън територията на АГ "Шейново", както самата тя заяви пред "България Днес".

Адвокат Стойков подчерта още, че сред свидетелите на вчерашното първо заседание на съда е липсвала акушерка, която е била на смяна в деня на раждането на двете деца и е напуснала работа 2 дни след това. На следващото заседание предстои да бъде изслушана.

На вчерашното заседание бяха разпитани и докторите, както и приятели и близки на майката и семейството й.

"Бяха разпитани хора, които имат преки наблюдения върху емоционалното състояние на майката, на бащата, на дъщерята и на дядото. Те всички са и ищци по това дело и искът е колективен, защото всички за жертви на тази размяна. Всички са отглеждали чуждо бебе 4 месеца. Вещо лице също подкрепи, че семейството е получило тежка психическа травма от случилото се. Тяхното емоционално състояние към онзи момент и към този момент не е добро все още. С няколко думи казано, експертното заключение е, че всичките ищци имат нанесена психична трамва от това", пояснява адв. Стойков.

Реклама

Защитникът добави, че е видял семейството миналата седмица. По негови думи те още са в шок. Не могат да асимилират, не могат да приемат, че това се е случило на тях.

Вчера официално бе внесен и колективният иск за 300 бона обезщетение на майката, бащата, по-голямото им дете и дядото на размененото бебе. Дотук се е стигна, след като болницата отказа доброволно да обезщети семейството.

Припомняме, че малко след като случаят нашумя, от "Шейново" поеха отговорност. Само седмици по-късно от АГ-то се отметнаха от думите и проверките си, което изуми обществеността и защитниците на семействата. Впоследствие делото за разменените бебета бе разделено на две. Всяко семейство ще брани интересите си поотделно. Казусите са абсолютно еднакви - двете майки четири месеца отглеждат чуждото пеленаче. И двата иска са от по 300 бона, а самите дела са прецедент в нашата история. Другото дело за разменените бебета, което се води от адвокат Тодор Мангъров, ще стартира на 7 декември.

Майката: Раната никога няма да заздравее

"Докато си на операционната, ти показват бебето за секунди. Беше повито и почти нищо не видях. Зърнах го за секунди. Не се чувствах добре по време на операцията и нямам много спомени. След това ме приведоха в реанимация. На следващия ден ме настаниха в стая. Там кърмих небиологичното ми дете." Това разказа майката на едното пеленаче пред Нова тв тези дни, като изрично настоя и помоли да се запази в тайна самоличността и лицето й.

"От всички изявления на болницата разбрах, че бебетата са разменени в кошчетата. Родени са с 10 минути разлика. Като в деня на изписването аз бях последна - в 16.00 ч. Разбрахме, че не е нашето биологично дете, когато излезе първият тест от болницата. След изписването нямахме съмнения, защото имаше известни прилики между бебето и по-голямото ни дете. С течение на времето разликите започнаха да се набиват на очи. Един ден реших да сортирам документите от болницата. Там намерих гривните и се загледах в номерата, които се разминаваха. Отидох при мъжа ми и той се шокира. Не знаеше какво да каже. Решихме да звъннем в болницата. Говорих с акушерка, след това ме препратиха към завеждаща отделението лекарка. Тя предложи да се направи ДНК тест. На следващия ден отидохме в лечебното заведение и направихме тест и се оказа, че бебето не е наше", разказа преживения ужас майката.

"Много беше трудно, имахме изключителна връзка, понеже я кърмех. Тя е страхотна. Смее се с глас, усмихваше се, когато ме види. Нямам думи да опиша колко е тежко да се разделиш с дете, което си го гледал от новородено. Държал си го в прегръдките си, топлил си го. Дала съм й първата майчина милувка и целувка. Това е жестоко. Рана, която никога няма да заздравее. Опитвам се да гледам в бъдещето и да мисля, че всичко ще бъде наред. Не смея да я видя след размяната. Гледам само снимки и клипове, които си изпращаме с другата майка. Никой не искам да преживява болката, която съм преживяла."

За жената най-тежко е, че е пропуснала основни моменти в развитието на биологичното й бебе.

Четете още

Единият от адвокатите на разменените бебета: Акушерка е напуснала 2 дни след ражданията

Единият от адвокатите на разменените бебета: Акушерка е напуснала 2 дни след ражданията

Майката на едно от разменените бебета: Няма да се възстановя, винаги ще боли

Майката на едно от разменените бебета: Няма да се възстановя, винаги ще боли

Реклама
Реклама
Реклама