Реклама
https://m.bgdnes.bg/bulgaria/article/15757199 www.bgdnes.bg

Новите слоници в софийския зоопарк Луиза и Фрося "говорят" 4 езика

Двете гигантки са приятелки от 1988-а 

Двете нови слоници в столичната зоологическа градина знаят повече езици от гледача им. 50-годишната Луиза и 43-годишната Фрося могат да изпълняват команди на английски, немски и хинди, а Фрося разбира и руски. Гледачът им Росен постепенно ги учи да разбират и български, а схватливите животни възприемат бързо.

Слониците, които са приятелки от 1988 г., пристигнаха тайно в София на 21 септември от зоопарка в Аугсбург, Германия. Гигантските бозайници успешно се адаптираха в новото си местообитание и очакват да посрещнат посетителите на столичния зоопарк от понеделник.

Реклама

"Животните са много умни и бързо възприемат информация. Говоря си с тях на немски, английски и хинди. Забавно ни е заедно и се учим едни от други", разказа пред "България Днес" гледачът на гигантите Росен.

Той сподели, че заради заради Лулу, както е галеното име на Луиза, и Фрося е започнал да изучава хинди. Пред "България Днес" Росен даде пример с командата "Вишну", което е за заден ход. Гледачът на слониците разкри, че вече е започнал да обучава животните и на български, а те като типични полиглоти схващат бързо.

"Фрося е живяла в Москва 8 години и говори и на руски. Когато й казах "Привет, Фрося", тя ме погледна така, сякаш ме разбра", сподели Добромир Бориславов, директор на столичния зоопарк.

Животните с голям интерес, но плавно и недоверчиво разучаваха заобикалящата ги обстановка и новия си дом. Когато се успокоиха, Фрося, която е по-закачлива и игрива, зърна парче диня и мигом се впусна към него.

"Динята е лакомство за тях, даваме им, когато изпълняват команди. Обикновено ги храним със сено, слама, специален фураж и клони, с които чистят зъбите си", разказа Росен, който цял живот се занимава с животни. От скоро той е гледач и на гиганти. Освен двете слоници на неговата опека се радват носорогът Чико и хипопотамите Норман и Емилио.

Четете още

Новите слоници Луиза и Фрося са полиглоти (Снимки)

Новите слоници Луиза и Фрося са полиглоти (Снимки)

Слонове отново живеят в България! Гигантите Луиза и Фрося вече са в столичния зоопарк

Слонове отново живеят в България! Гигантите Луиза и Фрося вече са в столичния зоопарк

Реклама
Реклама
Реклама