Реклама
https://m.bgdnes.bg/bulgaria/article/15774943 www.bgdnes.bg

Село Кости след апокалиптичното наводнение: Готвим се за следващия потоп

Още не сме получили обезщетенията от държавата, казва кметът в отпуск Антон Ангелов 

Доли ЛУКАНОВА

Ритъмът на живот се нормализира в странджанското село Кости. Жителите му се възстановиха от придошлата вода, която буквално отнесе населеното място на 5 септември. Добрата организация и опитът от минали години помагат на местните да се върнат обратно към стария си начин на живот.

Реклама

"Отдавна се възстановихме. Това не ни се случва за първи път, че да се вайкаме и тюхкаме. Разбира се, не може всичко да цъфне, но сме изчистили и подготвили нещата за зимата. Сега чакаме следващото наводнение", сподели пред "България Днес" кметът в отпуск Антон Ангелов.

Селото се наводнява периодично и местните вече са свикнали с бедственото положение. Един от големите потопи се случва през октомври 2017 година, когато достъпът до къщите е възможен само с лодки. Последното водно бедствие е било през февруари миналата година.

"Трябва да спре да вали, за да не се наводняваме. Няма как да стане иначе. Самата обстановка, самата природа при нас е различна. Ние сме в дупка, заобиколени от Балкана. При най-малкия дъжд водата идва при нас. Щем, не щем, това е положението", допълва Ангелов.

В Кости почти не са останали хора. Около 100-тина души пазят населеното място все още живо. Всички те са обучени и са си направили специална организация, когато се заоблачи. Всеки от тях следи прогнозата стриктно, а когато завали, през половин час има човек на реката, за да следи нивото й.

"Ако се вдига, предупреждаваме хората и ги вадим от къщите. Това е! Няма друго спасение", обяснява кметът в отпуск.

След последното наводнение селото успява да се вдигне на крака заради многото дарители. Училища, фирми и още много хора помагат със средства и домакински уреди. Държавата все още не е изплатила обезщетение на пострадалите заради предстоящите кметски избори. Местните се надяват, че след като приключат, ще им дадат обещаното.

Четете още

Отец Силвестър:  Потопите по морето са Божие наказание!

Отец Силвестър: Потопите по морето са Божие наказание!

Реклама
Реклама
Реклама