Реклама
https://m.bgdnes.bg/bulgaria/article/15866628 www.bgdnes.bg

Антония, която скочи под влака, днес роди син и се омъжи

Преди пет години 21-годишната Антония Чикова остана без крака, след като се хвърли под влака, но проходи с безплатни протези, за което "България Днес" първи писа.

Днес красивата Тони вече има съпруг, а само преди месец-два им се роди и момченце, което нарекоха Боян.

Реклама

"Да, започнах живота си отначало. Щастлива съм и благодарна на всички хора, които стояха до мен и ми помагаха, помагат и сега", казва Тони.

Симпатичната брюнетка не иска да се връща във времето преди нещастната случка, тъй като предпочита да живее с настоящето и бъдещето.

Преди пет години в пристъп на отчаяние, че няма постоянна работа и приятели, Тони се хвърля под влака. Превозното средство не я убива, но прерязва краката й. Момичето е с ампутирани долни крайници - десният липсва от бедрото, а левият - от глезена. Само три месеца след тежката операция, която претърпя, Тони се възстанови, раните й заздравяват и тя успешно преминава протезирането и рехабилитацията, която й направиха.

Всичко това се случи благодарение на акцията, която започна в. "България Днес", в. "24 часа", кметът на Бургас Димитър Николов и ексдепутатката от ГЕРБ Диана Саватева.

Реклама

В помощ на 21-годишната жена бе стартирана кампания "Да помогнем на Тони да стъпи в живота с два нови крака". Специално за нея бе открита и банкова сметка на името на УМБАЛ - Бургас, в която се събраха пари за оздравяването на Тони.

През годините Чикова, която днес е Ченкова, намери много приятели, дори успя да се влюби, но пак от суеверие не пожела да го признае пред медиите. Месеци след споделената любов красивата Тони каза "да" на любимия си Божидар, а днес двамата се радват на момченце - Боян.

"Щастлива съм! Мъжът ми много ми помага. Живеем при неговото семейство, чувствам се обичана", каза Тони. И двамата са с тежка съдба, с доста изпитания - всеки по своята пътека до момента, в който пътят става общ. Тони и Божидар се срещат в Центъра за социална рехабилитация и интеграция в Бургас под грижите на неуморната му председателка и вълшебница, както я наричат, Марионела Стоянова.

За да извърви този път, в който има и много болка, и много хъс за живот, Тони преживява поредица от лични драми - расте сама в дома за сираци в Тотлебен заради беднотията на многодетните си родители.

Днес всичко е зад гърба й. През годините тя на няколко пъти сменяше протезите, а сега с остатъка от парите си купи нова инвалидна количка, тъй като се наложи понякога да я ползва, особено покрай бременността.

През всичкото време с протезите Тони не се отчая, дори спечели първия си медал по тенис на маса на състезание за хора с увреждания. Запалва се благодарение на спортен клуб "Джавелин", към който се присъединява. Тенис на маса е любимият спорт на Антония още от дете. Загубвайки краката си обаче, тя не вярва, че един ден отново ще държи хилките. Но среща подходящите хора, също с двигателни проблеми, които я водят на тренировки и показват, че спортът е възможен, стига да имаш воля. "Видях, че има хора, на които им пука за мен. Силна съм и ще се боря. Отново ще живея", казва момичето година след инцидента. Тогава едва ли е вярвала, че някой ден ще стане и майка.

Но... неведоми са пътищата Божии.

Реклама
Реклама
Реклама