Реклама
https://m.bgdnes.bg/bulgaria/article/15892689 www.bgdnes.bg

306 кг тиква става на ракия

Най-изморително било загърлянето с пръст, за да пусне растението допълнителни корени 

306-килограмова тиква отгледа Борис Найденов!

Огромният екземпляр израснал в градината на 38-годишния мъж във варненското село Старо Оряхово. А съдбата, която нейният стопанин й отрежда, за мнозина е предопределена - отива за ракия.

Реклама

Борис споделя, че не е професионалист и е твърде далеч от американците, които имат традиции в тази област и отглеждат тикви с тегло на автомобил. Неслучайно в световен мащаб най-голямата тиква е 1247 килограма. Отгледана е в Калифорния.

Мечтата му да отгледа гигантска тиква се заражда преди 4 години. Тогава не знаел с какво се захваща, но отглеждането на огромни тикви с времето се превръща в хоби за Борис.

Първата година си купува семена "Атлантически гигант", като очакванията са за плодове до 50 кг. Резултатът не е лош в началото - 42 кг. Вторият му опит е с по-добър сорт специално създадени семена, с които постига двойно по-голям резултат от 80 кг.

Въпреки че е семеен и е разкъсан между грижите за дома и работата, Борис успява да отделя време и грижи за любимите си тикви. Споделя, че най-важното е да се заложи на доброто родословие на семената. Затова сега ще запази семената от тиквата рекордьор за следващи години.

Не по-малко важна е грижата за самия плод, която е не само трудоемка, но и доста изморителна. Има специален начин на колтучене, плевене, поливане. Най-изморителното е загърлянето с пръст, за да може растението да пусне допълнителни корени.

Отделно е уморително пръскането на тиквата срещу насекоми и гъбички. Без препарати тя няма как да се опази от паразити и болести. Всички тези дейности се вършат в най-горещите периоди на годината, разказва Найденов.

306-килограмовата тиква на Борис не успя да бие рекорда на Добри Брадистилов от Божурище, който през 2022 г. отгледа такава с тегло от цели 400 килограма. И тя е от сорта "Атлантически гигант".

Четете още

Ето я най-голямата тиква цигулка

Ето я най-голямата тиква цигулка

Българи изобретиха минитиква

Българи изобретиха минитиква

Реклама
Реклама
Реклама