Реклама
https://m.bgdnes.bg/bulgaria/article/15984108 www.bgdnes.bg

Георги Мамалев и Латинка Петрова зоват: Оставете лятното часово време!

Местенето с час назад на стрелките е излишно и стресиращо, споделят актьорите 

Да остане лятното часово време и да не се пипат стрелките! Около това мнение се обединиха Георги Мамалев и Латинка Петрова пред "България Днес". Обичаните актьори изразиха неразбиране от смисъла да се връща с час назад времето.

Реклама

"Вече се стъмва по-рано и става доста по-гадничко. Нека да си остане това лятно часово време, защо ни е да го пипаме?", изрази мнение пред вестника Мамалев.

Сходно е становището и на Латинка.

"Отново правим нещо стресиращо, което допълнително ще ни разстрои биологичния часовник. Така или иначе той е настроен на това време и не виждам смисъл да го променяме. Кому е нужно? Ако е да се работи повече, няма да накара мързеливия да свърши повече работа, а работещите ще си вършат дейностите и без такава промяна. Защо ни е това?", коментира Петрова.

Актрисата е категорична, че тази поредна стресираща ситуация за българина идва на фона на цялата драматична среда, която ни заобикаля.

"Не знам как нашите пенсионери живеят в този свят, изпълнен с убийства, тероризъм, войни, катастрофи, жертви, черни хроники. Наред с това и смяна на времето, че и избори", хваща се за главата обичаната актриса.

На 29 октомври г. в 4 ч. сутринта ще върнем часовниците с един час назад и ще стане 3 часа. По този начин ще се върнем към общоприетото астрономическо време и ще си осигурим още един час сън сутринта.

Това може да доведе до различни проблеми със съня и по-трудно заспиване, както и до по-сериозни проблеми като колебания в кръвното налягане, смятат специалистите.

Реклама

Част от страничните ефекти, които човек може да изпита след смяната на времето и проблемите със съня, са нервност, раздразнителност, намалена концентрация, по-ниска трудоспобност, понижено настроение и други. Към това се добавят и психологическите ефекти от по-ранното стъмване и по-оскъдната слънчева светлина.

Неслучайно се смята, че есента е време на депресивни настроения, а вкарването на стресов фактор като смяната на часа, заради която вече се стъмва малко след 17 ч. вечер, не помага кой знае колко.

Тези негативи се дължат в нарушението на циркадните ритми, предизвикани от смяната на времето. А тези ритми засягат всичко - от метаболизма до нивата на хормоните.

Тези нарушения от своя страна са сериозна предпоставка за увеличаване на случаите на инсулти, твърди проф. Ръсел Фостър от Оксфордския университет. Повишеният риск идва от увеличаването и на нивата на кръвно налягане. Така между шест сутринта и 12 часа на обяд има до 50% по-висок риск да получим инсулт след смяната на времето, отколкото през останалата част на деня.

Ако се налага на човек да става много рано сутрин в първите дни след смяната, той поставя организма си под още по-голям стрес.

Промяната на времето е в изпълнение на Директива на Европейския парламент и на Съвета на Европейския съюз от 19 януари 2001 г. Рискът се покачва значително и при хората над 65-годишна възраст.

Въпреки рисковете от сериозни сътресения в човешкия организъм и на физическо, и на психическо ниво Мая Нешкова не чувства разлика при смяната на стрелките на новото зимно часово време.

"Телефонът автоматично променя часа и като се събудя, вече съм по новото време, минимална е разликата и на мен не ми се отразява", сподели пред "България Днес" изпълнителката на "Честит рожден ден".

От своя страна Иван Петрушинов е съгласен и с двата варианта - да остане лятното часове време и да бутнем часовника с час назад.

"Аз съм неутрален, уважавам и двете мнения. Толкова съм свикнал с времето, че не ми пречи", коментира пред вестника влизащият в образа на Дядо Коледа актьор. По време на пандемията Петрушинов се снима във филма "Аромат на липа" в американския град Амемфис, който от петък тръгва по кината.

Четете още

Латинка Петрова готви по три манджи на ден и живее като за последно

Латинка Петрова готви по три манджи на ден и живее като за последно

Мамалев плува по 800 м. сутрин

Мамалев плува по 800 м. сутрин

Реклама
Реклама
Реклама