Реклама
https://m.bgdnes.bg/bulgaria/article/16021018 www.bgdnes.bg

Васил Петров иска контрол срещу изборните фалшификации

Емануела е твърд фен на машинното гласуване

По-малко ремонти през година-две, пожела си Калин Врачански

По-голям граждански контрол върху изборния процес и срещу фалшификациите на вота пожела в деня на изборите певецът с божествен глас Васил Петров.

Изпълнителят с кадифения баритон призна пред "България Днес", че не е гласувал, но не защото не иска, а тъй като не се намира в родната София, а е във Варна за свой голям концерт.

Реклама

"Хубаво е човек да гласува. Но за мен почти нищо няма алтернатива", не крие песимизма си българският Франк Синатра. Той обаче все пак крепи надежда, че нещо ще се подобри. Най-важното е политиците ни да не бъдат толкова алчни, смята певецът.

Васил Петров е на мнение, че "трябва да има колкото е възможно по-голям граждански контрол върху изборния процес". "Прозрачността не трябва да е на думи, а на дела. Живеем в XXI век, с толкова напреднали технологии, няма как да не се измисли някакъв модел, но сигурно нарочно не се измисля, който да има мащабен контрол върху изборния процес, за да няма скрито-покрито и фалшификация на изборите", препоръчва интересна иновация поп и суинг звездата.

Калин Врачански и този път отсрами гилдията, като призова още в събота, в деня за размисъл, да се гласува, споменавайки, че това е важно за общото ни бъдеще.

"Ако хората гласуват, те сами избират какво да се случва оттук нататък", подчерта пред "България Днес" секссимволът на родното кино и сцена. "Но може би трябва да заимстваме модел за изборен контрол от по-развитите държави. При тях демокрацията присъства от много по-дълго, отколкото при нас", уточнява популярният актьор. "Смятам, че хората, които искат да управляват нашите градове, за да бъдат спокойни техните жители, ще направят всичко възможно да го осигурят", убеден е героят от "Стъклен дом".

"След изборите искам да видя хората в София щастливи. От избора, който са направили, и от града, в който живеят. А хората, които ще управляват столицата, да могат да вървят спокойно по улиците. Без да има ремонти, които продължават месеци наред през една-две години", пожела на сънародниците си Врачански.

Емануела не си позволи дълга почивка в изборния ден въпреки умората от свое участие до след полунощ в събота. "Станах рано и отивам да гласувам", каза за "България Днес" фолкзвездата.

Реклама

"Като цяло всички трябва да гласуват", категорична е тя. "Изборите променят властта, властта променя изборите", изкова нова крилата фраза певицата. "От избора, който хората правят, зависи стандартът им на живот и много други неща", добави предизвикателната изпълнителка.

Емануела довери още, че след тези избори най-голямото й желание е "да види София красива". "Да не е толкова пренаселена, презастроена и мръсна", размечта се бившата половинка на бизнесмена Мартин Елвиса.

Русата амбиция обаче заяви, че "не може да коментира нищо по темата изборни фалшификации". "Всички говорят за това, но никой не го е доказал досега", отсече тя. Емануела държи да се знае, че лично тя е твърд фен на машинното гласуване. "Живеем в XXI век. Той е на високите технологии. А хартиените бюлетини за мен са неандерталски неща", роптае Емануела.

"Генерални промени в политическия манталитет в страната не са се случили след трусовете през последните години. Нищо изненадващо няма да се случи и на тези избори", сподели за "България Днес" големият български кларинетист Иво Папазов-Ибряма. "Но пък белият свят е такъв, защото спазва правилата на демокрацията. Друго по-добро не е измислено. Така че, ако сега не гласуват хората, да спрат да мрънкат. Гласуваш - имаш право да хокаш, не гласуваш - трайкай си", смее се Ибряма.

Според него кметовете на райони не може да бъдат лишени от бюджет. Защото за голямата община това може да не е важно, но за нас, хората, които искаме разни неща от властта, е много важно", категоричен е топкларинетистът. Папазов е забелязал и друга тенденция - партиите припознават утвърдени кметове в различните градове и ги подкрепят. "Това ми се стори правилно, защото се подкрепят работещите за хората. Говорим все повече за занаят и все по-малко за политика", обясни Ибряма.

Други популярни личности, свързани с политическата и гражданската активност, са Богдана Карадочева и Стефан Димитров.

Певицата и композиторът бяха в инициативния комитет по издигането кандидатурата на Вили Лилков за столичен кмет. "Много искам в любимата ми София да виждам повече усмихнати хора, а не злобно и намръщено гледащи. Да има повече смирени, мислещи и добри граждани", пожела Богдана Карадочева. "Дано, дано", както пее самата тя.

Четете още

Хакнаха и Васил Петров

Хакнаха и Васил Петров

Васил Петров пя на Петър Андасаров

Васил Петров пя на Петър Андасаров

Реклама
Реклама
Реклама