Реклама
https://m.bgdnes.bg/bulgaria/article/16021209 www.bgdnes.bg

Експертът по киберсигурност Александър Свердлов пред "България Днес": С хеш код вотът не може да се манипулира

Той е срещу, а не за фалшифициране на изборите, 30 години хартиената бюлетина не ни гарантира никаква истинност 

"Машинният вот е по-сигурен от хартиения. Не е никакъв проблем хората да знаят хеш кода. Това е еднократна математическа функция, която се използва срещу, а не за фалшифициране на гласовете. Няма начин изборите да се манипулират с наличие на хеш код."

Реклама

Това категорично мнение сподели пред "България Днес" международният експерт по киберсигурност Александър Свердлов. Коментарът му бе по повод огромния скандал, който се разрази в "12 без 5" преди изборите, довел до целта на скандала - да се премахне машинният вот, който не може да се фалшифицира. Поводът бе, че зам.-министърът на електронното управление Михаил Стойнов е заснет да снима с телефона си машините, което според доклад на ДАНС можело да компрометира вота. Това обяви шефката на ПГ на ГЕРБ Десислава Атанасова.

На спешния председателски съвет, който свика в петък шефът на парламента Росен Желязков, той е представил доклада на ДАНС, че зам.-министър е заснемал с телефона си и след това прехвърлил на флашпамет процеса по генериране на код.

Атанасова припомни, че в Изборния кодекс бяха въведени два вида удостоверяване на софтуера на машините. Единият код е у всички партии, Смартматик и др. И вторият, който е таен и е ключ към софтуера, се генерира в Министерството на електронното управление и се унищожава цялата структура, която го генерира. Зам.-министърът обаче нарежда отново да бъде генериран този код и записва целия процес на телефона си. Това е огромен скандал, заяви Атанасова, подчертавайки, че заради това всеки, който има интерес да обжалва резултатите, би го направил.

"Това е не само нарушение на изборния процес, но и пробив в националната сигурност, ако се е случило по този начин", заяви Атанасова.

В навечерието на вота политици от всички цветове започнаха да сипят обвинения към правителството, експресно се събра Централната избирателна комисия и в нарушение на закона, а и на принципа, че правилата не могат да се сменят по средата на мача, решиха да бъде премахнат машинният вот. Обстоятелство, което остава необяснимо за специалистите. И не само за тях, а и за всеки мислещ логично човек.

Реклама

"Голяма драма за нищо! Хеш кодът не може по никакъв начин да манипулира вота. Напротив, тази необратима математическа функция защитава гласовете от фалшифициране", категоричен бе пред вестника Свердлов.

По негово мнение в България трябва да има машинен вот, но преди това е редно да се направи одит, за да сме сигурни, че няма да има манипулации.

"Машинният вот има потенциала да е по-сигурен от хартиения. Повече от 30 години виждаме, че хартиената бюлетина не ни гарантира никаква истинност. Редно е в България да има машинен вот, но преди това трябва да се направи одит на машините", каза Александър и допълни:

"Достатъчно просто е да се провери от всеки експерт или фирма за киберсигурност дали машинното гласуване е защитено и да се публикува отчет. Елементарно е и струва по-малко от кафетата в парламента за един ден."

По мнение на експерта такъв одит може да бъде направен от всяка независима одиторска компания в целия свят и това ще гарантира честността на изборите и истинността на резултатите.

"Защо такава проверка не е направена досега, остава мистерия и никой не дава адекватен отговор", заяви Свердлов.

В петък министърът на електронното управление Александър Йоловски на извънреден брифинг отрече възможността за манипулиране на местните избори чрез машините за гласуване. Той представи хронологията на процеса по удостоверяване на машините и заяви, че сигурността на вота се гарантира от това, че машините де факто действат като принтери, след като предишният парламент промени закона така, че не машината да брои резултатите, а тя просто пуска бюлетината, която отива в урните заедно с хартиените. В крайна сметка всичко отново се брои на ръка по нощите, станали емблематични със стотици сгрешени протоколи, припаднали членове на комисии и разнасяни насам-натам чували с бюлетини.

"Справката" от ДАНС, която беше наричана най-често "доклад", е подписана от зам.-председателя на агенцията Деньо Денев, чиято оставка премиерът Николай Денков поиска в събота.

Четете още

Станка Златева не пропуска избори

Станка Златева не пропуска избори

Васил Терзиев и Ваня Григорова на балотаж в София, Антон Хекимян се провали

Васил Терзиев и Ваня Григорова на балотаж в София, Антон Хекимян се провали

Реклама
Реклама
Реклама