Реклама
https://m.bgdnes.bg/bulgaria/article/16076611 www.bgdnes.bg

Капка кръв решава съдбата на арестувания Георги Семерджиев

Нова експертиза казва друсан ли е бил джигитът от "Черни връх"

Мистериозна мадама не идва в зала да каже кой е шофирал аудито

Капка кръв решава съдбата на Георги Семерджиев! Магистратите от Софийския апелативен съд назначават допълнителна токсикологична експертиза, която да каже употребявал ли е наркотици джигитът във фаталната нощ, когато блъсна с автомобила си и уби две момичета на столичния булевард "Черни връх".

По искане на защитата служителите на Темида и експертите ще търсят дори и минимално количество кръв от пробата, която му е взета след катастрофата, за да се направи нов анализ. Проблемът е, че към момента не е ясно налични ли са кръвни проби от подсъдимия и достатъчно ли е количеството, за да се изследват.

Реклама

В съдебната зала става ясно, че първата експертиза не е открила следи от дрога. Едва втората е засякла метаамфетамин в кръвта на бившия футболист, който навремето е арестуван за уреждане на мачове.

Този метод, използван в "Александровска", има по-ниска чувствителност, обяснява експерт разликата. Второто изследване е направено с течна хроматография, но вещите лица обясняват, че в лабораторията им това не е било възможно при първия анализ.

"Самата проба не е била съхранявана правилно", възроптава защитата в лицето на адвокат Мирослав Христов. Затова ще се търси друг материал за новата експертиза.

Тя ще трябва да установи по какъв начин наркотикът, за който се твърди, че е открит в кръвта на Семерджиев, въздейства на организма и до какви реакции довежда. Също така за какъв период от време се разгражда в кръвта предвид метаболитните процеси, както и в кой момент е приет и по какъв начин.

Междувременно става ясно, че още не е готова назначената в последното заседание ДНК експертиза. Специалистите имат за задача да изследват въздушната възглавница за биологични следи от водача на автомобила, с който е извършена катастрофата. Причината са съмненията кой е бил зад волана. Те са подклаждани от твърденията на Семерджиев, че не той, а едно от две мистериозни момичета.

Тайствените мадами са призовани като свидетелки, за да хвърлят светлина за случилото се. Вчера те отново не се появявиха в съдебната зала. Магистратите ще направят нов опит те да бъдат призовани. Защитата настоява, ако отново не могат да бъдат открити или не се явят, да бъде постановено принудителното им довеждане.

Реклама

На 5 юли м.г. 35-годишният ексфутболист се качва на луксозен джип "Ауди", помита такси на кръстовището на бул. "Черни връх" и ул. "Свети Наум" в София с висока скорост, след което се блъска в асансьора на метростанция "Европейски съюз". От силния удар колата се разцепва на две, а едната половина удря смъртоносно двете млади жени, които по това време се движат по тротоара. Жертвите са 26-годишната студентка Христина Дилева и 22-годишната Хариет Стефанович, които загиват на място. Инцидентът става, докато джигитът кара с фалшива швейцарска книжка, фалшиви номера и минава на червен светофар.

По време на процеса става ясно, че Семерджиев е шофирал с над 160 км/час. Пълният спирачен път при тази скорост е над 190 метра, изчисляват експертите. При разговор с психиатър подсъдимият признава, че употребява от време на време амфетамин, метамфетамин и други вещества, както и че може би е взел метамфетамин няколко дни преди да бъде арестуван.

В края на април Софийският градски съд признава за виновен Георги Семерджиев и го осъжда на 20 години затвор при първоначално строг режим. Присъдата е обжалвана и в края на септември Софийският апелативен съд дава ход на процеса. Още тогава магистратите назначават различните експертизи, които да изясняват въпросите, които не са получили отговор до момента. Следващото заседание по делото е насрочено за 6 декември.

Дебело досие

Георги Семерджиев има куп криминални регистрации в досието си. Освен че е карал след употреба на наркотици, без книжка, с фалшиви номера и на червено, той има множество предишни нарушения, сочи справка. Той е осъждан за хулиганство, за притежание и разпространение на дрога. След инцидента го погват за шофиране с висока скорост, минаване на червено и бягство от мястото на катастрофата. Вместо да се опита да помогне, той духва и се покрива от органите на реда.

Четете още

Георги Семерджиев проговори: Не бях аз зад волана!

Георги Семерджиев проговори: Не бях аз зад волана!

Свидетел по делото "Семерджиев":
В колата му имаше две момичета, но избягаха
Свидетел по делото "Семерджиев":
В колата му имаше две момичета, но избягаха

Свидетел по делото "Семерджиев": В колата му имаше две момичета, но избягаха

Реклама
Реклама
Реклама