Реклама
https://m.bgdnes.bg/bulgaria/article/16151736 www.bgdnes.bg

Нагъл №1 сред "Наглите"! Данчо Релето откраднал джипа на прокурор

Най-наглият от "Наглите"

Магистратът Трайков сам намира автомобила си, но "България Днес" научава кой е заподозрян

За кражба на джипа на бившия шеф на Софийската военноокръжна прокуратура Трендафил Трайков е обвинен осъденият по делото за отвличания "Наглите" Даниел Димитров - Данчо Релето! Това научи "България Днес" от материали по делото.

Реклама

След като е пуснат предсрочно от затвора, Релето е заловен за трети път за кражба на кола в рамките на седем месеца. През лятото има лошия късмет да се забърка с джип "Тойота Рафт 4". Автомобилът се оказва собственост на бившия прокурорски шеф, който сега е адвокат.

"От вас научавам кой е обвинен. Никой не ме е викал и не ме е разпитвал, не знаех, че Релето е задържан", каза Трайков пред вестника, потърсен за коментар. Юристът признава, че малко след като изчезнала, той сам намерил колата си.

"Случайно минавах през жк "Дружба" на 30 метра от метрото и видях джипа ми пред един блок - с други номера беше, но имаше драскотина на едната врата и го познах. Вътре си висяха мои работи - тефтер под жабката, какъвто никой няма, и други неща", споделя юристът. По думите му автомобилът е хибрид и обикновено апашите го изнасят в чужбина. След като го купува, той му прави втора застраховка за изплащане по фактура. Предполага, че това спира бандитите да изнесат колата и да искат откуп за нея.

В края на юли т.г. Данчо Релето е задържан с още двама на 47 и 32 години с прякори Софиянеца и Главата, съобщават от полицията. Тъй като един от тях се опитва да бяга, в акцията се включват служители на отряда "Кобра" и на отдел "Специализирани полицейски сили" при СДВР.

"В хода на разследването са събрани неоспорими доказателства за престъпната им дейност, в това число ДНК експертизи. При претърсвания на адреси, обитавани от задържаните, са намерени и иззети технически устройства за привеждане в движение на автомобили, устройства тип "тапа" за заглушаване на джипиес сигнали, както и крадени регистрационни табели, използвани за транспортиране и укриване на откраднатите коли. По безспорен начин е установено, че тримата противозаконно са отнели два автомобила, които след издирвателни действия са намерени укрити - единият в специално нает за целта гараж, а другият между жилищни блокове", посочват тогава разследващите.

Оказва се, че след панделата Релето заработва при сина си, който има автоморга и автосервиз. По този начин обяснява как е възможно негово ДНК да попадне по вратата на прокурорския джип.

Реклама

"Синът ми продава авточастите и ако някой дойде, да може да му смени частта. Аз съм по цял ден там, когато нещо трябва да се свали, нещо от някоя кола, гола врата, свалям стъкла, машинки и такива работи, ако трябва да сваля фар. Това са стари коли в автоморгата. Примерно, ако дойдете вие със счупен фар и ние имаме такъв, може да поискате да бъде сменен и да видите дали работи. Идват десетки коли. Идват нови и стари автомобили, зависи какво се търси. Дознателят ме пита дали е идвала такава кола, но аз не мога да си спомня, те идват много коли", проговаря Релето.

Така, макар и да е налична ДНК следа от известния похитител, той се отървава от ареста. Причината е, че разследващите не са разпитали собственика на джипа дали случайно не го е карал за ремонт в същия сервиз, за да е възможно да попадне следа от заподозрения. Пред вестника потърпевшият юрист отговаря на този въпрос: "Колата е в гаранция и се обслужва само в "Тойота".

Тъй като това не е доказано за нуждите на производството, Софийският районен съд освобождава крими героя срещу подписка. Прокуратурата протестира, но решението е потвърдено в началото на август от Софийския градски съд.

Само три месеца по-рано Данчо Релето е пуснат срещу парична гаранция, след като е спипан за кражба на кола. Димитров и негов съучастник са заловени за задигнат джип "Тойота" от паркинг пред жк "Младост 4". Само 30 минути по-късно са задържани от полицията в гараж в кв. "Надежда", където скриват плячката. Помещението е на приближен и се ползва за разглобяване на коли или пренабиване на номера, уточняват от полицията.

Работим по двамата от доста време. Единият има 28 полицейски регистрации, другият - 8. От най-активните автокрадци в София са, казва шефът на Криминална полиция Петър Петров. Въпреки уликите районните магистрати пускат Релето срещу 3 бона, а градските вдигат мизата на 5 бона.

Точно 15 месеца по-рано Даниел Димитров успява да убеди Темида, че се е поправил, за да го пусне 2 г. предсрочно от затвора. През януари 2022 г. представителите на затворническата администрация и на прокуратурата се застъпват за освобождаването на "Наглия", понеже се бил поправил - награждаван е за добро поведение, работил като библиотекар и в кухнята. Той е окован от декември 2009 г. след серията отвличания на бизнесмени и техни близки срещу откуп, получава 18 г. решетки, но съкращава от престоя си с работа.

Автокражбите се случват в срока на условната присъда по "Наглите", за какъвто се счита времето от предсрочното му освобождаване до окончателното изтърпяване на наказанието. Ако бъде признат за виновен, ще трябва да лежи и останалото си наказание за похищенията.

Предвид предсрочното му освобождаване като поправил се и последвалите му три ареста за няколко месеца, юристи започват да наричат Релето "най-наглия от "Наглите".

 Хванат с Митко Турчина

С известния автоапаш Митко Турчина е заловен Релето преди дни.

Те са закопчани с други двама в момент на разфасоване на "Тойота" C-HR, която е модел на 2 г. Релето и Турчина крадели колите, а двамата им другари ги разфасовали. След това ги продавали на части, проговаря главен инспектор Николай Пелтеков, началник на сектор "Престъпления, свързани с МПС" в СДВР.

Четете още

Готвач помага на Релето от "Наглите"
Готвач помага на Релето от "Наглите"

Готвач помага на Релето от "Наглите"

Релето праща Гребеца доживот в пандиза
Релето праща Гребеца доживот в пандиза

Релето праща Гребеца доживот в пандиза

Реклама
Реклама
Реклама