Реклама
https://m.bgdnes.bg/bulgaria/article/16211978 www.bgdnes.bg

Скандални издънки след фатални катастрофи

Убийци на пътя пуснати с подписки и под домашен арест

Ченгета и прокурори помагат на джигити, извършват съмнителни действия

Издънките на разследващите, на прокуратурата и на съда след катастрофи с фатален край не са една и две. Убийци на пътя, вместо моментално да бъдат задържани зад решетките, са освободени с подписка, пуснати са под домашен арест или плащат няколко бона за свободата си.

Последният случай, в който прокуратурата вбеси обществото, е освобождаването на Начо - убиецът на Ферарио Спасов, който помете известния треньор с около 150 км/ч в събота. Издънката в случая е, че наблюдаващият прокурор Йордан Кожухаров освободи Начо Пантелеев от Лясковец с най-леката мярка за неотклонение подписка, макар да има доказателства, че той е рецидивист в шофирането с бясна скорост по пътищата.

Реклама

"Начо не е осъждан, няма и информация да е карал под въздействие на алкохол, няма опасност да се укрие. Има семейство, малко дете. Законът изисква да има опасност да се укрие и да избяга. В случая няма такава, затова го освободих с подписка." Така прокурор Кожухаров обясни защо е пуснал Начо Пантелеев само с мярка за неотклонение "подписка". Тези действия на Кожухаров предизвикаха бурен гняв и възмущение както в обществото, така и у изпълняващия длъжността главен прокурор Борислав Сарафов, който привика наблюдаващия делото прокурор на разпит вчера.

В събота 24-годишният джигит Начо Пантелеев помете с мощния си мерцедес колата на известния треньор Ферарио Спасов по пътя от Велико Търново към Ловеч, близо до село Шереметя. Настилката е мокра след дъжда, а автомобилът на треньора е последен в бавно движещата се колона.

Начо Пантелеев хвърчи с над 150 км/ч, сочат данните от този етап на разследването и удря отзад колата на Спасов, който загива от камшичен удар - счупва му се вратът. Треньорът е мъртъв, а убиецът е свободен. Това е най-пресният случай, в който сякаш действията на даден орган на реда изглеждат неадекватни и неоправдани.

Друг подобен случай бе този с Адриян Антонов, който уби Ани и Явор на 8 май в столицата, докато те пресичаха на пешеходна пътека. 19-годишният неопитен водач също беше освободен с мярка за неотклонение "подписка", която в момента все още не е изменена и младежът е на свобода. Това решение взеха магистратите от Софийския градски съд, но тук аргументът е друг. Адриян е обвинен в причиняване на смърт по непредпазливост, за което по закон не може да бъде задържан повече от два месеца, а и няма опасност да се укрие. Тийнейджърът наистина прекара 2 месеца зад решетките, докато на 4 юли бе пуснат от ареста.

Катастрофа стана на 8 май, когато на място починаха влюбените Ани и Явор, които готвели сватба. Тестовете показаха, че Адриян Антонов не е шофирал под въздействие на алкохол и наркотици, но е карал с превишена скорост - вместо разрешението 50 км/ч е шофирал със 100 км/ч. Действията по разследването продължават и все още не е внесен обвинителен акт в съда.

Реклама

Най-скандалният случай обаче е с Георги Семерджиев, който уби Хариет и Христина на бул. "Черни връх" миналото лято. Тук историята е по-дълга, а издънките са направо чудовищни. Месец преди Семерджиев да помете двете млади момичета в столицата на 5 юли 2022 г. джигитът е сгащен от ченгета да кара надрусан и с фалшива шофьорска книжка. Това се случва на 10 юни 2022 г. Тогава Семерджиев е спрян от патрулка, а ченгетата му правят тест за наркотици. Резултатът е позитивен за амфетамин и метамфетамин. Шофьорската книжка на Семерджиев се оказва менте. Въпреки цялото това погазване на закона от страна на Семерджиев ченгетата допускат зверска грешка. Официалната версия е, че първоначално татуираният джигит е задържан, но после го пускат, за да отиде до возилото да си остави бижутата и накитите. След това се мята на колата и се омита. Има и неофициална версия, която гласи, че Семерджиев е подкупил полицаите с няколко бона. В рамките на месец Семерджиев не е арестуван и впоследствие се стига до трагедията на 5 юни. Издънките на полицията се оказаха много повече, защото стана ясно, че Семерджиев е разполагал с хора, на които е плащал, от отделни звена в системата на МВР и те са работили в негова полза. Полицайката Симона Радева е една от тях. Тя дори помага на джигита да се укрие след двойното убийство на бул. "Черни връх".

Семерджиев е осъден на първа инстанция на 20 години за смъртта на Хариет и Христина и за още четири престъпления. Има обаче и друг случай, в който ченгета се оказват от другата страна на закона.

Случаят е с Димитър Любенов, който уби французина Лорен Пети на Околовръстното шосе през септември миналата година. Тогава полицаите Любка Гечева и Георги Малински съпровождат Любенов към дома му, след като го залавят пиян и надрусан зад волана (виж карето).

Делото срещу Семерджиев продължава на втора инстанция, това срещу Любенов предстои да започне, както и процесите срещу Адриян и Начо.

Полицейска протекция

На 25 септември миналата година, около 4,40 ч. сутринта, Брижит и нейният съпруг Лорен пътуват по столичното околовръстно към летището. Прибират се от Банско. Тогава отзад със 195 км/ч ги удря мощният джип "Порше Панамера", шофиран от Любенов. Лорен Пети загива, а Брижит едва оцелява.

Впоследствие се оказва, че преди катастрофата Любенов е спрян от полицаите Любка Гечева и Георги Малински. Ченгетата виждат, че е надрусан и пиян, но джигитът им плаща, за да се измъкне. Не само го пускат, но и тръгват да го ескортират до дома му. Нещата рязко се обръщат, когато Любенов натиска газта и помита чужденците. Когато виждат катастрофата, Любка и Георги решават да се измъкнат "по чорапи", но диспечерът на полицията ги връща на местопроизшествието, защото вижда на GPS-а, че патрулката им е най-близко до местопроизшествието. Разследването срещу Любенов е към своя край, срещу ченгетата - също.

Четете още

Вижте Начо, който уби Ферарио Спасов

Вижте Начо, който уби Ферарио Спасов

Ферарио Спасов почина в катастрофа, 24-годишен с "Мерцедес" го помита със 150 км/ч, пускат го с подписка

Ферарио Спасов почина в катастрофа, 24-годишен с "Мерцедес" го помита със 150 км/ч, пускат го с подписка

Реклама
Реклама
Реклама