Реклама
https://m.bgdnes.bg/bulgaria/article/16440073 www.bgdnes.bg

Доброто дело! Мария прави "живи" кукли от вълна, за да зарадва болно от левкемия дете

Баба й предава занаята 

Мария Асенова създава деца от вълна. Жената от Лом прави куклите й да изглеждат като живи и радват дечица и колекционери по цял свят.

Да шие и плете я учи баба й, която цял живот пътува с кораб около Европа. В няколкомесечните й пътешествия, докато придружавала съпруга си, единственото занимание на бабата на Мария е да шие и плете.

Реклама

"Куклите изглеждат като живи, защото влагам частичка от душата си във всяко творение. Отнема ми около месец и половина за направата на една кукла. Всичко започна с това, че когато бях малка, нямаше чак такова разнообразие от кукли и играчки. Имаше само един магазин, в който имаше няколко вида и всички си играехме с еднакви играчки. Помня, че баба и дядо ми носеха огромни каталози и списания на различни магазини в Европа. Там имаше невероятно красиви кукли, нищо общо със семплите и обикновени, които имахме тук. Прекарвах часове, докато съзерцавах и мечтаех да имам и аз такива кукли", сподели Мария пред "България Днес"

Асенова разказа, че полезната страна на това да нямаш всичко е, че сядаш и го измисляш сам. Така тя едва 6-годишна създава първата си кукла, която пази и до днес.

"Имах едни долни гащи, които бяха с телесен цвят. Отрязах от тях плат и с него уших сама куклата си, получи се много мъничка и невзрачна, но с нея започнах да развивам все повече хобито си. Тогава не можех и да предположа, че 34 години по-късно куклите ми ще радват стотици деца и ще украсяват домовете на колекционери от цял свят, разказа пред вестника Асенова.

Жената сподели, че един от най-запомнящите й се мигове е, когато зарадвала с една от куклите си болно момиченце от Канада.

"Преди години направих кукла за едно тригодишно момиченце от Канада, което беше болно от левкемия. Семейството й нямаха възможност, но тя толкова харесваше моите кукли, че реших да я зарадвам за Коледа. За моя сметка й изпратих кукла с шапчица на ягода и подарих блясък в очите й. Днес тя се пребори с това коварно заболяване и стана една млада, красива 16-годишна дама", спомни си с умиление Мария.

Реклама
Реклама
Реклама