Реклама
https://m.bgdnes.bg/bulgaria/article/16638559 www.bgdnes.bg

Нанка е майстор №1 на тиквеника

  • 62-годишната жена грабва първо място в конкурс с древна рецепта
  • Важно е да се приготви от предния ден, за да отлежи 

Най-добрият майстор на тиквеника в цялата ни татковина е Нанка Щерева от бургаското село Ново Паничарево.

Реклама

62-годишната жена показа завидни кулинарни умения и отвя конкуренцията в конкурс за най-вкусен празничен десерт в морския курорт Приморско. Нанка приготви традиционен странджански тиквеник, изцяло с домашни продукти, който се услади не само на журито, но и на местните.

"Използвах рецепта на баба ми и на майка ми, която се предава от поколение на поколение. Но за да стане тиквеникът още по-вкусен, използвах домашни продукти - тиква от градинката ми, орехи от дръвчето ми", разказва пред "България Днес" кулинарката.

Без притеснения Нанка разкри рецептата и увери, че в нея няма нищо сложно. За да се приготви странджанският тиквеник, е необходимо тиквата да се настърже и задуши. След това се разстила по корите със захар и начукани орехчета, навива се и се слага в тава. Задължително се пече в умерена фурна за около час до зачервяване. Накрая се сиропира със студен захарен сироп и се остава да отлежи.

"Рецептата не е кой знае какво, просто хората са забравили вкуса на домашната храна, с домашни продукти", споделя Щерева. По думите й има две много важни тънкости в приготвянето на десерта. За да е по-вкусен и апетитен, тиквеникът трябва да е по-сладък. Но най-важното е, че задължително трябва да се сервира студен.

"Топъл тиквеник не се сервира никога! Важно е да се приготви от предния ден, да е залят и да е оставен на хладно, за да отлежи хубаво", заключи Нанка.

Реклама
Реклама
Реклама