Реклама
https://m.bgdnes.bg/futbol/article/18935859 www.bgdnes.bg

Прякори пазят историята на английския футбол

Англия е безспорната родина на футбола и дом на едно от най-обичаните и следени първенства в света - Висшата лига. От бурните уикенди с вълнуващи мачове до страстната подкрепа на милиони фенове, английският футбол е истински спектакъл. Но колко от футболните запалянковци всъщност знаят откъде произлизат прякорите на любимите им отбори? Специално за читателите на "България Днес" ще разкрием историята зад имената на всички 20 отбора, които участват в сезон 2024/2025 на Висшата лига.

"Арсенал" - "артилеристите"

Клубът е основан от работници в Кралския арсенал, откъдето идва и прякорът им. Оръдието на емблемата символизира историческата им връзка с военната индустрия.

Реклама

"Астън Вила" - "виланите"

Произлиза от местоположението и името на клуба. "Астън" е името на района в Бирмингам, където клубът е основан, а "Вила" идва от Уеслианска капела Вила Крос, където първоначално се събират основателите.

"Борнемут" - "черешите"

Две са версиите за този прякор. Едната свързва името с черешовите дървета около първия стадион на отбора - "Дийн Корт", а другата - с червено-черните им екипи.

"Брентфорд" - "пчелите"

Прякорът е резултат от погрешно интерпретиране на скандиранията на фенове "Buck up Bs!" от журналист в местен английски вестник през 1890-те, което довело до "Bees" (пчели). Привържениците са били студенти, които са викали в подкрепа на техен приятел и играч на "Брентфорд" - Джоузеф Гетинс.

"Брайтън" - "чайките"

Прякорът отразява местоположението на клуба край морето и връзката на града с чайките. Чайките са символ на града и клуба от 70-те години насам.

"Челси" - "сините"

Прякорът на "Челси" произлиза от синия цвят на техните екипи, който клубът носи от създаването си. Това е символ на техния лондонски произход и гордост.

Реклама

"Кристъл Палас" - "орлите"

"Орлите" е вдъхновен от португалския клуб "Бенфика" като символ на величие и амбиция. Прякорът е приет през 70-те години.

"Евертън" - "карамелите"

Прякорът идва от близка сладкарница до стадион "Гудисън Парк", която е продавала карамелени бонбони на феновете на клуба през 20-те години.

"Фулъм" - "котиджърите"

Клубът играе на легендарния стадион "Крейвън Котидж", откъдето идва и прякорът "котиджърите". Стадионът е разположен до река Темза и е емблематичен за клуба.

"Ипсуич" - "трактористите"

Този прякор е свързан със селскостопанския произход на региона Ипсуич. Феновете на отбора се гордеят с връзката си с местната земеделска индустрия.

"Лестър" - "лисиците"

Областта Лестършир е известна с традиционните ловни състезания с лисици, което прави "лисиците" естествен прякор за клуба. Ловът на лисици е символ на региона.

"Ливърпул" - "червените"

Прякорът е базиран на червените екипи на "Ливърпул", които клубът започва да носи през 60-те години по идея на легендарния треньор Бил Шенкли. Цветът символизира мощ и увереност.

"Манчестър Сити" - "гражданите"

Прякорът "гражданите" е свързан с ролята на "Манчестър Сити" като представител на самия град Манчестър. Те са гордостта на местната общност.

"Манчестър Юнайтед" - "червените дяволи"

Прякорът "червените дяволи" произлиза от лондонския ръгби отбор "Салфорд", който също е наричан така от 1934 г. През ноември 1958 г. ръгбистите играят на "Олд Трафорд", а бойният им дух вдъхновява "Манчестър Юнайтед" само няколко месеца след злощастната катастрофа в Мюнхен.

"Нюкасъл" - "свраките"

Черно-белите екипи на "Нюкасъл Юнайтед" напомнят на перата на свраката, често срещана птица в региона. Феновете също свързват този символ с издръжливост и хитрост.

"Нотингам Форест" - "горските"

Прякорът "горските" е вдъхновен от известната Шеруудска гора, свързана с легендите за Робин Худ. Гората е символ на традиция и устойчивост за "Нотингам".

"Саутхемптън" - "светците"

"Светците" е наследство от основателите на клуба, които са били членове на църквата "Света Мария". Името на църквата все още е свързано с настоящия им стадион.

"Тотнъм Хотспър" - "шпорите"

Името е вдъхновено от средновековния герой Хенри Хотспър. Бил е известен с бойния си дух и страст към битките, както и с носенето на шпори - метални приспособления, които рицарите използвали за контролиране на конете.

"Уест Хям" - "чуковете"

Прякорът "чуковете" е свързан с индустриалното наследство на клуба като част от "Тамзка железопътна и корабостроителна компания", където чуковете символизират труда и силата

"Уулвърхемптън" - "вълците"

Прякорът е съкратен вариант на името на отбора от град Улвърхемптън, което подчертава тяхната бойна и сплотена природа. Вълците символизират единство и агресивност на терена.

Четете още

Любовни драми се заплитат около Скот Синклер

Любовни драми се заплитат около Скот Синклер

Съпругата прибра неверния Кайл Уокър

Съпругата прибра неверния Кайл Уокър

Феновете на "Юнайтед" във възторг: Върнете снайпериста Бербатов!

Феновете на "Юнайтед" във възторг: Върнете снайпериста Бербатов!

Любовницата на Уокър лъже по телевизията

Любовницата на Уокър лъже по телевизията

Реклама
Реклама
Реклама