Реклама
https://m.bgdnes.bg/bulgaria/article/16746292 www.bgdnes.bg

(ОБЗОР НА 2023 ГОДИНА) Издирвани убийци се връщат у нас

След като духват от присъда и разследване

Властите екстрадират Илиян Тодоров и Рангел Бизюрев, за да си понесат отговорността

Издирвани с месеци и години убийци се връщат в България! Властите връщат скоро осъден за два погубени живота и заподозрян за жестока смърт. И двамата духват в чужбина, за да не отговарят пред закона за постъпките си.

Реклама

Първият килър е Илиян Тодоров - двойният убиец от дискотека "Соло", който през 2009 г. намушква смъртоносно Васил Александров и Кирил Въжаров и едва не затрива приятеля им Кирил Димитров.

Тодоров е в неизвестност от 2011 г., малко след като първата инстанция го оправдава. През 2013 г. Върховният касационен съд отменя присъдата и постановява доживотен затвор, но осъдения вече го няма. Той е обявен за издирване с червена бюлетина на Интерпол.

След близо 12 г. в изгнание през март м.г. Тодоров е задържан в Узбекистан при опит да напусне страната през летището в Ташкент с полет за Истанбул. При гранична проверка е установено, че той използва фалшив руски паспорт, и е задържан.

Когато се установява истинската му самоличност, става ясно, че Тодоров е издирван от международната полицейска организация за влязла в сила присъда за двойно убийство. Тогава бюрото на Интерпол в Ташкент уведомява своите колеги в София за ареста, а на 9 март Върховната касационна прокуратура изпраща искане за екстрадицията на Тодоров у нас за изтърпяване на доживотния затвор.

Срещу Тодоров е образувано наказателно производство за ползване на фалшив паспорт. В Узбекистан той е изправен пред Мирабадския районен съд за наказателни дела в Ташкент, който през юли тази година го осъжда на 5 години и 1 месец затвор за документно престъпление.

В началото на декември президентът на страната изненадващо решава да амнистира Илиян Тодоров, за да може да бъде екстрадиран у нас. В случая го помилва, защото двойният убиец така или иначе трябва да лежи у нас доживот и няма смисъл към това наказание да се добавя друго.

Реклама

За решението на президента Шавкат Мирзийоев се разбира от служител на затвора, който отива в българското посолство да съобщи, че е одобрено искане за екстрадиция и трябва да се изготви документ за депортирането на българина от Узбекистан към родината му. Часове по-късно убиецът от "Соло" е изкаран от затвора и е преместен в ареста, където да изчака предаването.

То ще се случи, след като София и Ташкент уточнят всички технически подробности и се планират полетите, с които Тодоров да бъде докаран в България.

В родината се очаква да бъде върнат и Рангел Бизюрев, обвинен в убийството на Димитър Малинов от Цалапица. Тялото на Малинов е открито седмица след изчезването му на 20 юли в близост до сметището на селото. Според прокуратурата след убийството близнаците Борислав и Валентин Динкови са помогнали на Бизюрев да зарови трупа и да избяга. Близките на жертвата смятат, че мотив за престъплението са пари или наркотици. Те допускат, че Митко може и да е заровен жив.

В първите дни от разследването ятаците близнаци не са арестувани, а Бизюрев е оставен да се покрие. Заради пропуските са отстранени шефът на пловдивската полиция Васил Костадинов и главният секретар на МВР Петър Тодоров.

Месец по-късно се разбира, че заподозреният като извършител вероятно се крие в Германия или Нидерландия, но заради проблеми със законодателството и по-точно липсата на съдебен контрол на европейската заповед за арест.

Бизюрев е закопчан в края на ноември в Дания, където се подвизава като стъкломияч. Самоличността му като физически белези не е била променена, но е използвал фалшив паспорт, съобщават властите. Затова не е изключено, по подобие на Илиян Тодоров, Бизюрев също да бъде съден за използване на подправени документи на територията на чуждата страна. Ако се сдобие с присъда, може скоро да не стъпи на родна земя, коментират юристи.

Връщането на обвинения за смъртта на Митко е свързано с делото срещу ятаците му близнаци. Срещу тях върви производство за лично укривателство, защото признават, че са помогнали на Бизюрев да зарови тялото и да напусне мястото. От прокуратурата настояват Бизюрев да бъде изслушан по процеса. От съда се съгласяват, че трябва да се изчака пристигането на обвиняемия. Затова отлагат следващото заседание за края на януари.

Роми се насочват към Германия

Спасение в чужбина търсят и душманите на редица жертви, сред които журналистката Виктория Маринова, както и на студентите Владислав Горанов, Николай Менков и Цветелина Таслакова. Тримата младежи са убити в катастрофа край Луковит, причинена от Хюриет Сюлейманов.

Ромът е обвинен, че е шофирал с превишена скорост, без да има книжка, и е навлязъл без причина в насрещното движение. Веднага след катастрофата прави опит да се укрие и да прехвърли вината за произшествието на приятелката си. По време на процеса става ясно, че Хюриет има 90 висящи преписки и 15 присъди.

След първоначалното задържане под стража той е пуснат под домашен арест и почти веднага след това бяга от страната. Духва през Дунав мост за Германия в началото на януари 2015 г.

След това тройният убиец е заловен в Германия по сигнал, че е участвал в престъпна банда, която отмъквала скъпи возила и тарашила къщи. По думите на българи, живеещи в Щутгарт, обвиняемият извършвал набезите заедно със своя брат и още няколко избягали от правосъдието в България роми.

Според запознати бандитите обикаляли югозападната немска провинция Баден-Вюртемберг и задигали главно среден клас беемвета и аудита, които моментално изпращали у нас. Бандата попада в полезрението на ченгетата, след като Сюлейманов е обявен от българските власти за международно издирване.

Към Германия се насочва и ромът Северин Красимиров, след като го заподозират за убийството на журналистката Виктория Маринова. В началото на октомври 2018 г. Северин изнасилва и убива жестоко красивата тв водеща в Русе.

Докато се връща пиян от купон, Северин попада на Виктория на крайбрежната алея. Настига я, нахвърля й се, завлича я в храстите и жестоко я пребива и изнасилва. Решава да не я остави жива, за да не го издаде, затова я стиска за гърлото, докато жертвата престане да диша. Не забравя да я пребърка - взима от джобовете й мобилния телефон и изчезва. Лицето на Виктория е така обезобразено, че трябват часове, за да бъде разпозната. Съдебният лекар установява 7 жестоки удара по главата, счупени са и лицевите кости.

Престъплението е разкрито само за 3 дни, но потриса цяла България. Оказва се, че след случилото се извършителят бяга при майка си. Задържат го при мащабна акция на немската полиция в град Щаде в дома на майка му Надежда Красимирова. По късно тя признава: "Каза ми - майко, аз убих човек. Вика - дойдох само вас да ви виждам, ще се предавам". Дни по-късно е екстрадиран у нас. Пред следователите изказва съжаление за стореното.

Северин се възползва от действащата тогава възможност за съкратено следствие. Така намалява присъдата си на 30 г. затвор.

Четете още

Мотото на убийците - няма тяло, няма престъпление

Мотото на убийците - няма тяло, няма престъпление

Наемни убийци дебнат в интернет, предупреждава експертът по киберсигурност Александър Свердлов

Наемни убийци дебнат в интернет, предупреждава експертът по киберсигурност Александър Свердлов

Реклама
Реклама
Реклама