Реклама
https://m.bgdnes.bg/bulgaria/article/15143477 www.bgdnes.bg

Наемни убийци дебнат в интернет, предупреждава експертът по киберсигурност Александър Свердлов

Пазете децата с операционна система за контрол

"Наемни убийци, незаконни товари, услуги, онлайн стаи за мъчения и още много опасности дебнат от тъмната мрежа. Нарича се тъмна, тъй като е разработена от американските тайни служби, за да осигури защитена и скрита комуникация на своите агенти. Престъпниците разбраха за мрежата и сега и я използват, а достъпността й е на един клик разстояние." Това заяви пред "България Днес" експертът по киберсигурност Александър Свердлов.
По негови думи тайнствената мрежа, или "дарк нет", е достъпна за всеки, който си изтегли нейния браузър. Това е програма, с която се достъпват огромно количество сайтове, както легитимни, така и нелегитимни. Нелегитимните имат по-висока степен на защита и е по-малка вероятност да се разбере кой стои зад тях и да направи залавянето им много по-трудно.
"За хващането на престъпници, които се крият в тъмната мрежа, се изисква или полицията да влезе в дома им и да види с какво се занимават, или да участват западни служби, разполагащи с технологии за проследяване на хора, които използват такива сайтове. Това кара нарушителите да се чувстват недосегаеми", заяви Свердлов.
Експертът обясни, че достъпът до най-опасните сайтове изисква предварително одобрение и някой да те представи там, но и това не е толкова трудно. Киберекспертът споделя, че сърфирайки в дарк нет, има опасност за реална комуникация с престъпник. Общувайки с тях, човек се излага на опасност и поема риска някой да му причини зло - виртуално или физическо.
"Никой няма мотивация да внася полза и да върши добро на такива места и нищо позитивно няма да се случи на човек, дръзнал да рови по тези сайтове. Хората, които стоят зад тайните уебстраници, са много по-напред с технологиите и ги ползват, за да се крият. Така те научават за вас много повече, отколкото вие за тях", каза експертът.
По негови думи е твърде лесно за всеки тийнейджър да напише дарк нет в гугъл и попадне на места, които са учудващо опасни за него, без детето да осъзнава риска за себе си.
"Родителите трябва да се постараят да научат повече от своите деца, за да могат да ги предпазят в интернет. Съветвам родителите да използват механизмите за контрол, които се предлагат от всяка операционна система. Те позволяват достъп на децата само до определени браузъри и биха забранили влизането в хакерски сайтове или тъмна мрежа", предупреждава Свердлов.

Четете още

Рапърът 100 кила изнудван от хакери, сменят му снимките със секси маце

Рапърът 100 кила изнудван от хакери, сменят му снимките със секси маце

Хакери атакуват и АЕЦ "Козлодуй"

Хакери атакуват и АЕЦ "Козлодуй"

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама
Реклама