Реклама
https://m.bgdnes.bg/bulgaria/article/16776880 www.bgdnes.bg

(ОБЗОР) Деца на политици на опашка при Темида

Наследници от предишни бракове често си имат проблеми с правосъдието

Синът на Стоян Александров и още куп роднини на министри и депутати спят в килии

В редица убийства и обвинения за различни престъпления се замесват наследници на известни политици, показва проверка на "България Днес". Вместо да използват добрите позиции и връзки на роднините си да се изучат, да захванат бизнес и да преуспеят в живота, децата на знакови политически лидери често се сблъскват челно със закона.

Реклама

Последният случай е със сина на покойния ексфинансов министър Стоян Александров - Петър. Той е заподозрян с авера си Александър Кинов, че са отвлекли и убили мъж заради пари. Смята се, че жертвата им е задлъжняла с крупна сума, поради което двамата решили да го очистят .

Трупът е намерен в морга под чуждо име, а двамата опитват да бягат към Сърбия, и то с личната карта на мъртвеца. Тепърва ще се проверява как от Гранична полиция са допуснали това.

По първоначална информация убитият Кирил е прострелян с пистолет в корема и крака. След като са задържани Александров и Кинов, разследващите им взимат натривки, за да проверят кой е стрелял. От това зависи и на кого какви обвинения ще бъдат повдигнати, обясняват юристи.

В поръчка на убийства беше замесена и доведената щерка на бившия шеф на митниците Христо Кулишев - Мила Георгиева. Още при арестите Кулишев се разграничи от нея, като обяви, че нямат връзка от 1981 г. В края на 2012 г. бизнес дамата е погната по акция "Универсалните" като главатар на престъпна организация за данъчни шашми от търговия с месо.

След това разследващите подпукаха Мила и като шеф на банда за мокри поръчки, палежи и държане на оръжие. Според разследващите на прицела на групата са били кримигероите Тихомир Дочев-Мравката, Радостин Бързанов - Радо Слънцето и дясната ръка на Брендо Георги Семерджиев - Жоро Шопа. Сред задържаните като член на престъпната задруга е и синът на Христо Кулишев - Максим. На доведената му сестра е лепнат прякорът Кървавата Мила. Зад решетките попадат още бившият й мъж Михаил Георгиев и синът им Мартин Георгиев-Джито.

Реклама

Гръмките твърдения стават на пух и прах, защото спецпрокуратурата не успя да събере достатъчно улики за пред съда. Така обвиненията отпадат, а преди година Мила Георгиева осъди прокуратурата за незаконното й задържане и подгонване от Темида.

Пред закона за убийство бе изправен да отговаря и Иво Масларов, доведен син на бившия социален министър Емилия Масларова. Той е син от първия брак на покойния й съпруг. Двамата с Иво не поддържат отношения и не са се виждали от години, признава Масларова след ареста.

Иво Масларов първоначално е обвинен в изнудване на финансовата брокерка Станка Марангозова. На подсъдимата скамейка компания му прави ресторантьорът Веселин Денков - Весо Брадата.

През октомври 2019 г. Марангозова е разстреляна от моторист в колата си пред блока в столичния жк "Младост". След няколкомесечно разследване от прокуратурата обявяват замесените - Масларов, приятелят му Веселин Денков и офицерът от Националната служба за охрана (НСО) Борис Иванов са подбудители и помагачи за покушението. Физическият убиец е Петър Костов-Стъкларя, а помагач е Венцислав Пиров. Заради служителя на НСО делото е във военен съд.

Масларов духва преди разкритията и две години се издирва с червена бюлетина в Интерпол. По думите му решава да се предаде и отива в полицията в Берлин. В края на 2022 г. е екстрадиран у нас и пуснат от ареста заради епилепсия. Делото е връщано заради пропуски и отново вкарано в съда.

Синът на бившата екоминистърка Долорес Арсенова също попадна в криминалните хроники. През 2018 г. Калоян Арсенов се състезава с колата си, засича другите, а когато спират на светофар, те му правят забележка. Арсенов налита на бой на мъж от друг автомобил, който се оказа съпруг на върховна съдийка. Арсенов се опитва да счупи телефона, за да не го снимат. По случая е обвинен в хулиганство.

Година по-рано наследникът на Долорес пак се замесва в скандал. Арестуват го с приятеля му Йордан Златков, син на Злати Златев-Златистия. Двамата стрелят от заведение, докато компанията им празнува раждането на детето на Арсенов. Изстрелите на Калоян към отсрещната сграда чупят прозорците в дневната на семейство. Накрая свидетели оневиняват младия Арсенов, като казват, че Златков му взел пистолета, без да пита, и стрелял.

Със стрелба се прочува преди години и Стефан - синът на правосъдния министър в кабинета на Иван Костов Теодосий Симеонов. Наследникът Стефан прострелва мъж пред емблематичния плевенски бар "Анаконда". Куршумът улучва в петата клиент на заведението. Според една от работните версии на плевенските криминалисти 22-годишният тогава Стефан Симеонов стрелял при неизбежна самоотбрана.

Самият министерски наследник разказва, че се въоръжил, защото анонимни хора сипели заплахи по телефона срещу него и семейството му. Признава, че със стрелбата изложил баща си. "Поисках му прошка. Извиних му се, той ми прости", разкайва се Симеонов-младши след случилото се. Прокуратурата засекретява разследването, което по-късно приключва без виновни.

Два месеца след случката в Плевен Стефан Симеонов е засечен да вилнее с бухалка в дискотека в плевенското село Брестовец. Властите потвърждават, че синът на министъра е бил в дискотеката, но по техни данни само гледал боя, без да участва. Прокуратурата да разследва, защото нямало данни за престъпление.

Години по-късно Стефан Симеонов е осъден за дребно хулиганство, след като налита на таксиджия за откъртена броня.

В няколко дела

В няколко криминални дела се замесва синът на дългогодишния депутат от ГЕРБ Лъчезар Иванов - Георги. Той е криминално проявен и осъждан за грабеж. Като 17-годишен плячкосва оборота няколко столични бензиностанции. Тъй като е непълнолетен, е пуснат под надзора на инспектор от Детска педагогическа стая. Последват няколко бягства от вкъщи, отказ от майка си и т.н. Когато родителите не се разделят по културен начин и не правят всичко в името на детето, се наблюдават такива неща, коментират психолози.

За последно името на Георги Иванов попада в медиите покрай катастрофата, при която почина водещият Милен Цветков. Депутатският син се оказва третият пътник в джипа на дрогирания шофьор Кристиян Николов. С тях се вози и приятелката на Кристиян - Симона. Джипът връхлита с близо 100 км/ч колата на журналиста, която чака на червен светофар на столичния бул. "Черни връх".

Георги бяга от инцидента заради страх от баща си. Известният татко не знаел, че синът му се е прибрал от чужбина, разказват свидетели по делото за катастрофата.

Реклама
Реклама
Реклама