Реклама
https://m.bgdnes.bg/bulgaria/article/16783202 www.bgdnes.bg

Зъболекари оправдани за смърт на дете

  • Развръзка 8 години сред трагедията
  • Анестезиоложката получава 5 години условно

Окончателно! За смъртта на дете на зъболекарския стол преди 8 години бяха издадени две оправдателни и една условна присъди. Анестезиоложката получи 5-години условно, а двамата стоматолози, които са оперирали 14-годишното момче, са оправдани. Това става ясно от решението на Върховния касационен съд, който се е произнесъл на 28 декември.

Реклама

Така приключи делото за смъртта на 14-годишния Алекс Иванов, по което подсъдими бяха зъболекарят и бивш депутат от Реформаторския блок Валентин Павлов, съпругата му Венета и анестезиологът д-р Йоанна Филипова.

Трагедията се случва през 2016 година, когато 14-годишното момче ляга на операционна маса в денталния кабинет, за да му бъде премахнаха киста от устата кухина. Тогава Валентин Павлов е начело на процедурата и отстранява киста в лявата част на долната челюст под пълна упойка в стоматологичната клиника, която управляват със съпругата си Венета.

След операцията състоянието на детето рязко се влошава - вдига температура 39,5 градуса, получава тахикардия - 152 удара в минута, затруднено дишане и повишено отделяне на въглероден диоксид. Това са и признаци на малигнена хипертермия. Състоянието е рядко и животозастрашаващо, като се предизвиква от някои медикаменти, използвани за обща анестезия. В използваната упойка било посочено, че употребата й би могла да доведе до злокачествена хипертермия. Обвинението твърди, че в такива случаи трябва да се използва дантролен натрий, което не било сторено с момчето, защото кабинетът не е разполагал с дадения антидот. След като състоянието му не се подобрява, Павлов се обажда в "Пирогов" за линейка, но тя няма нужното оборудване и детето е откарано в болницата час по-късно, където губи битката за живота.

В хода на делото става ясно, че отговорност за избраната упойка носи само и единствено анестезиологичният екип, а не зъболекарят. Това е и причината Валентин Павлов да бъде оправдан. Съпругата му Венета бе подсъдима за липсата на организация за своевременното поставяне на антидота, а д-р Филипова – анестезиоложката, за забавената реакция.

Пред Темида стана ясно също, че лекарите не могат да бъдат осъдени и за това, че са избрали за използване точно упойката "Севоран", защото препаратът бил описван като идеален точно при анестезия на деца. Друг плюс за стоматолозите и за анестезиоложката е, че усложнението, довело до малигнена хипертермия, е изключително рядко и се среща само при данни за генетично ензимно заболяване, като такива в случая не е имало.

Първоначално през 2018 г. Софийският градски съд призна за виновни и тримата подсъдими, като им наложи 3-годишни условни присъди. След оправдаването на Павлов делото няколко пъти беше гледано от Софийския апелативен съд (САС), който само намаляваше наказанията на Венета и на анестезиоложката Филипова на по година условно, а Павлов го оправдаваше на всяка стъпка.

Реклама

В окончателното си решение съставът на ВКС с председател и докладчик Ружена Керанова посочва, че препаратът "Дантролен" е е бил разрешен за употреба в България, а използването му е уредено в наредба на здравния министър, според която по специален ред могат да го получават само болници, като такива продукти се предписват от комисия от съответното лечебно заведение с протокол за конкретен пациент и в необходимите количества. Към онзи момент е липсвал и протокол за действия в подобни редки случаи, а за клиниката е било и невъзможно да се сдобие с този антидот, тъй като не е болница.

"Разпитаните експерти и свидетелите с опит в анестезията са категорични както в това, че използваният в конкретния случай инхалационен анестетик "Севоран" е най-доброто средство (златен стандарт) за поставяне под обща анестезия в детска възраст, така и че няма биохимично изследване, което да покаже предразположението на пациента към малигнена хипертермия и че заболяването е рядкост, което за България не е наложило създаването на организация за изследване и лечение." Така се мотивират върховните магистрати.

 "Севоран" - медикаментът убиец

В случая е използван препаратът "Севоран", който е предизвикал отключване на много рядкото заболяване малигнена хипертермия. То води до бързо повишаване на телесната температура (до 44 градуса по Целзий), мускулна ригидност, спазъм на дъвкателната мускулатура, тахикардия, цианоза и рабдомиолиза. Отключването на процеса под влияние на анестезията може бързо да доведе до смърт, ако не се реагира адекватно, казват специалисти в областта. За съжаление, такъв е трагичният случай с 14-годишния Алекс.

Реклама
Реклама
Реклама