Реклама
https://m.bgdnes.bg/bulgaria/article/16816879 www.bgdnes.bg

ДРАМА в българско село! Зли кучета ядат кокошки, нападат баби

Зловещ приют в село Морава 

Местните се притесняват от фатален край 

Доли ЛУКАНОВА

Озверели кучета изправят косите на местните от великотърновското село Морава. Необитаема къща е превърната в техен постоянен дом. Четириногите с лекота прескачат оградата и нахлуват в чужди дворове, като стряскат собствениците. В един от случаите кучетата успяват да се доберат до кокошките на възрастна жена и да изядат 12 от тях.

"Много лаят, особено когато ги хранят. Много притеснително е за хората, които живеят наблизо. Лятото особено е голям проблем, защото са по двора. Не им е мястото в населеното място", категорична е пред "България Днес" местната жителка Биляна Георгиева.

Реклама

Според живеещи наоколо кучетата не се гледат добре и се държат гладни. Това е причината животните да излизат от зловещия кучкарник и да търсят храна в чужди имоти. Освен кокошки бездомните често опустошават и градините със зеленчуци. Пенсионерите се оплакват, че внуците им все по-рядко идват на гости при тях от страх да не стане някой фатален инцидент.

"Случвало се е неведнъж озверелите от глад псета да нападат баба ми, за щастие без последствия. Но трябва ли да се случи най-лошото, да разкъсат човек, както стана със санитарката в Долна Оряховица или пък драмата преди години в с. Козловец, за да вземат мерки компетентните органи", не може да скрие гнева си Маринела Илиева, която е подала няколко жалби.

Около 40 бездомни животни са събрани в частния имот. За тях се грижат доброволци от сдружение "Живот без риск за бездомни животни", като по думите им те се хранят редовно и имат европейски паспорти.

"Не е приятно за никого. Знам, че се работи по въпроса и се търси решение. Надяваме се по-скоро да бъде намерено такова", споделя още Биляна.

Според кмета на селото Петко Божков проблемът може да бъде решен скоро. От община Свищов твърдят, че имат договор за партньорство със сдружението, което стопанисва приюта, и търсят решение за преместването му извън населеното място. Докато това се случи, местните са категорични, че ще протестират и няма да оставят нещата да се размият във времето.

Четете още

Умъртвиха кучетата, разкъсали Мирослава

Умъртвиха кучетата, разкъсали Мирослава

Без затвор за мъчителя на Мечо

Без затвор за мъчителя на Мечо

Реклама
Реклама
Реклама