Реклама
https://m.bgdnes.bg/bulgaria/article/16843070 www.bgdnes.bg

Дългата ръка на Къро застига Любо Иванов

*Погват двама, сочени за килъри на ексченгето

*Има версия, че полицаят е бил защитен свидетел срещу кримибос или е действал на територията на бившия висаджия

Дългата ръка на Красимир Каменов-Къро застигна ексченгето Любомир Иванов чак от Кейптаун, Южна Африка. Бившият висаджия, който бе ликвидиран в имота си през май миналата година, е смятан за поръчител на показното убийство на ченгето, което се случи на 25 март 2022 г. в столицата. Вчера Софийската градска прокуратура повдигна обвинения на Кристиан Илиев и Боян Табаков за показното покушение - извършители на убийството и смятани за съратници на Къро.

Реклама

Във връзка с този случай ъндърграунд героят Къро бе привлечен към наказателна отговорност за поръчителство и бе обявен за издирване от прокуратурата. Малко след това - на 25 май 2023 г., в Кейптаун някой запуши устата на бившия висаджия, за когото се смята, че е в основата на поръчковото убийство. Смята се, че Къро е наел Илиев и Табаков да ликвидират Любо Ченгето заради нелегални канали за контрабанда, която е минавала през територията на Къро в столицата, без Любо да се е отчитал за дейността си пред боса. Това ще се изясни в Софийския градски съд, когато започне делото срещу Илиев и Табаков. Дали ще посочат, че Къро е организирал покушението, или не, предстои да стане ясно пред Темида.

Подсъдими за случая са Кристиан Илиев, който е обвинен като извършител, и Боян Табаков, обвинен като помагач. Иванов бе убит на 25 март 2022 г. в столичния жк "Лозенец" с два изстрела. Двамата мъже са установени, като соченият за извършител е задържан за постоянно в ареста, а помагачът му е с мярка парична гаранция.

Според запознати в последните месеци Любо Ченгето се опитвал да разработи нов канал за контрабандни стоки, които минавали през района на "Илиянци" и това вероятно е коствало живота му. Не е изключено и да е станал свидетел срещу някой от бившите си престъпни босове и заради това да е поръчан, смятат криминалисти. Всички тези подробности тепърва ще се изясняват.

Припомняме, че 53-годишният Любомир Иванов излиза от дома си на столичната ул. "Банат" малко преди 9,30 часа на 25 март 2022 г. В това време покрай него минал велосипедист. Мъжът с колелото извадил пистолет и открил огън по Любо Ченгето. След сигнала за покушението на място веднага били изпратени екипи на полицията и Спешна помощ. На път за болницата надупченият с куршуми издъхва от раните си. В столицата започна издирване на стрелеца, а входовете и изходите бяха завардени от униформени.

Предстои Софийският градски съд да насрочи дата за делото, което се очаква да е изключително трудно за решаване.

 Интерпол и връзка с Бирмите и Маргините

Реклама

Бившият полицай Любомир Иванов бе издирван от Интерпол през 2018 г. Тогава той бе сочен за член на бандата на Бирмите, подозирана, че стои зад 4 нелегални цеха за цигари в страната. Иванов е бивш началник на Криминална полиция във 2-ро РПУ в София. През годините е уволняван и възстановяван няколко пъти. Известен е с връзките си с някои от най-големите кримибосове у нас. Имал връзки с Маргина, Къро и Бирмите.

Убитият бивш полицай Любомир Иванов приживе на няколко пъти е попадал в кримихрониките за връзки с различни босове. Преди много години той бе задържан след информация, че е предупредил за арести приближени до Маргина. По-късно съдът го оправда. След това бе окован с белезници покрай акцията срещу Бирмите - баща и син, за нелегално производство на цигари. Дори бе обявен за издирване с червена бюлетина на Интерпол. Полицейски източници свързват името му и с това на Къро. За последно Любомир Иванов е бил служител на МВР до юли 2016 г., когато съдът потвърдил заповед на министъра на вътрешните работи за уволнението му.

 Може да е познавал килърите

Убитият полицай има голяма възможност да е разпознал убиеца си и да се е сборичкал с него. Това е една от версиите, която се проверява от разследващите. Килърът отива с колело, облечен е с екипировка, носи каска, тъмни очила и раница.

Спира се пред подземния гараж на Иванов в момент, в който ексченгето изкарва автомобила си, за да излезе на улицата. Килърът се опитва да стреля, но пистолетът, който впоследствие е открит в кофа за боклук, засича. Иванов излиза от колата си и започва бой между двамата. След това убиецът отново опитва да стреля с оръжието, което отново засича. В крайна сметка успява да възпроизведе фаталните куршуми. Изстрелите са три - в главата, в гърдите и в крака. Според криминалисти независимо от ситуацията извършителят е бил професионалист, защото е произвел контролен изстрел в главата.

Четете още

Скриха децата на застреляния кримибос Къро

Скриха децата на застреляния кримибос Къро

Къро лежал в затвора за обир в края на 80-те

Къро лежал в затвора за обир в края на 80-те

Реклама
Реклама
Реклама