Реклама
https://m.bgdnes.bg/bulgaria/article/17017878 www.bgdnes.bg

1700 лв. заплата си гласуваха общинските съветници в Добрич

1700 лв. заплата си гласуваха общинските съветници в Добрич. Това се случи на първото заседание за 2024-а. С 23 гласа "за", 14 "против" и 1 "въздържал се" съветниците повишиха заплатите си чувствително и така вече ще получават над 1700 лв., съобщи БНР. 

Общинските съветници на Добрич трябва да бъдат благодарни, че начинът на формиране на заплатите им се базира на числата за населението на общината на ГРАО, а не на НСИ. Според данните на ГРАО населението на Добрич е от 100 118 човека, което им дава правото да формират възнагражденията си според ЗМСМА на базата на заплатата на председателя на Общинския съвет.

Реклама

Ако се вземаха данните на НСИ, според които към 31 декември 2022 г. в общината живеят 71 957, то заплатите им щяха да се формират на базата на средната брутна заплата в общинската администрация, която е далече от тази на председателя на Общинския съвет. В предходния мандат общинските съветници получаваха 40% от заплатата на председателя си. Сега те увеличиха този процент на 55, но е увеличена и базата, върху която се вземат тези проценти.

Предложението за това увеличение във временната комисия дава общинският съветник от ПП-ДБ Велислав Даскалов, позовавайки се на инфлационните процеси в страната през последните четири години.

"Все още не сме свършили работа за 5 стотинки, но вече искаме да си вдигаме заплатите". Цитатът е на общинския съветник от Местната коалиция ДБГ Герман Германов, който не скри възмущението си още в залата. Според него не е морално, независимо че е напълно законно, подобно увеличение, защото то е много над официално декларираните 15%.

Срещу увеличението на заплатите си гласуваха и общинските съветници от "Възраждане". Техният председател Георги Джендов беше категоричен, че това решение е неприемливо, тъй като възнагражденията им реално се повишават не с 15, а с 80%.

Не на това мнение е общинският съветник Иво Пенчев от групата на ГЕРБ-СДС, гласувала в защита на увеличението, което той нарече "нелош компромис".

Реклама
Реклама
Реклама