Реклама
https://m.bgdnes.bg/bulgaria/article/17054525 www.bgdnes.bg

Първото бебе, спасено в кувьоз, стана на 70 г.

Зове за дарителска кампания за клиниките 

Животоподдържащата машина пристига дни преди раждането на Светлозар 

"Напук на съдбата ми съм много щастлив, че успях да празнувам 70-годишния си юбилей."

Това сподели с усмивка пред "България Днес" Светлозар Дамянов от Велико Търново, който е първото бебе, спасено в кувьоз. Мъжът не само оцелява, но и успява да навакса развитието си, въпреки че е преждевременно роден.

"Смятам се за истински късметлия! Пожелавам си още много години да се радвам на всичко, което ме заобикаля. Когато си получил шанс за живот, всеки трябва да го оцени и да живее по възможно най-добрия начин", казва навръх рождения си ден Светлозар. По този повод мъжът инициира акция за набиране на средства за купуване на нов кувьоз за болницата в старата столица. Желанието му е да даде шанс за живот и на други пеленачета, за да изживеят своя живот.

Реклама

Светлозар се появява на бял свят през 1954 г., когато здравеопазването у нас прави първи стъпки в неонатологията.

"Родил съм се преждевременно с тегло от 1700 г. Дори и днес бебета с такива размери са обект на много грижи от страна на медиците, а по онова време е било огромно предизвикателство за екипа. Благодаря им от сърце за всички усилия, които са положили, за да оцелея", споделя Дамянов.

По негови думи няколко дни преди раждането му в търновската болница доставили първия за България кувьоз за пеленачета. Инкубаторът за новородени бил внесен от тогавашния министър-председател Вълко Червенков, който бил на посещение в Съветския съюз. Управникът се върнал с два кувьоза, разпределени за София и за Велико Търново. Монтирането на този в столицата обаче се забавило и първо въвели в експлоатация апарата във Велико Търново. Да се обучават на кувьоза в старата столица дошли студенти от Медицинската академия в София, които заедно с тукашните лекари направили всичко по силите си, за да спасят Светлозар.

"Родителите ми разказват, че съм стоял повече от месец в кувьоз. През това време са ме хранили с кърма от пипета. Въпреки изкуствената среда и всички обстоятелства около нея съм наддавал добре и са ме изписали благополучно", разказва 70-годишният юбиляр.

Светлозар пораснал като силно и здраво дете и дори тръгнал на училище година по-рано от връстниците си. Завършил средното си образование на 17 години и след това продължил със следване по история и педагогика в Софийския университет, магистратура "Социология", военно обучение и психология. Създал е 13 книги на историческа тематика, а 20 години работил като психолог в затвора в Плевен.

Реклама

"Години наред се надявах да бъда избран за участие в предаването "Стани богат" или да спечеля от тотото, така че да върна жеста на държавата с един по-голям паричен превод като малка компенсация за това, че съм жив, здрав и с щастливо семейство, но за съжаление не се получи", споделя Дамянов.

По тази причина Светлозар призова за безсрочна дарителска кампания чрез директни пощенски записи или банкови преводи до болницата "Д-р Стефан Черкезов" в полза на родилното отделение.

"Надявам се, че след моя публичен апел в подкрепа на лечебното заведение поне до края на годината събраните средства ще стигнат за закупуване на един нов и модерен кувьоз", надява се късметлията. Според Светлозар чрез личната си история би постигнал по-голям успех, отколкото посредническите кампании за събиране на пластмасови капачки.

"Убеден съм, че не само държавата, но и цялото общество трябва да подкрепя развитието и модернизирането на клиниките у нас", категоричен е Дамянов, чиято мечта е да има по-добро детско здравеопазване в държавата ни.

Реклама
Реклама
Реклама