Реклама
https://m.bgdnes.bg/bulgaria/article/17082957 www.bgdnes.bg

Отиде си оперната прима Мария Клинчева

Отиде си оперната прима Мария Клинчева. Това съобщиха от операта в Стара Загора. През миналата година тя отпразнува своя 80-годишен юбилей.

Клинчева е родена в Панагюрище на 16 септември 1943 година. „Това е от нещата, с които се гордея. Имах едно прекрасно детство, в една стара панагюрска къща, с големи дувари, в която имаше всичко. Тя беше прекрасна - широка, просторна, но и уютна. Дворът беше пълен с чемшир, здравец и всички цветя. Майка ми садеше в лехите много цветя- от кокичета и минзухари до хризантеми. През цялата година в двора ние имахме цветя, затова и аз толкова ги обичам", сподели в интервю за БТА, публикувано през м. г., оперната прима.

Реклама

И допълва: „Живяла съм добре, не се оплаквам от нищо. Не обичам хората, които лошо пишат за България. Родината ми за мен е щастие. Земите от края на октомври, ноември, бяха наситени със сняг, ние виждахме пътищата чак през април. Водиха ни с шейни на гости или на училище. Децата много обичахме да се бием със снежни топки, а бузите ни бяха червени. Не се разболявахме, а в дъжда цопахме боси, но бяхме много щастливи. Нямали сме много неща, от които не са лишени днешните деца, но бяхме щастливи", спомня си още Клинчева.

През 1972 година се завръща в България с договорите си за концерти в Италия през различните сезони. Назначена е в Държавна опера - Стара Загора.

Остава в Града на липите и отдава сърцето си на сцената на операта в града. С всеотдайност и вдъхновение, с изключителните си качества, примата изиграва около 50 роли, голямата част от тях главни. До последно работи като педагог и преводач на опери от италиански език за Старозагорската опера.

Четете още

Цитиридис бесен на журналистите, обижда ги заради Антъни Иванов

Цитиридис бесен на журналистите, обижда ги заради Антъни Иванов

(ПАПАРАШКИ СНИМКИ) Митовски паркира под прикритие

(ПАПАРАШКИ СНИМКИ) Митовски паркира под прикритие

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама