Реклама
https://m.bgdnes.bg/bulgaria/article/17127723 www.bgdnes.bg

(ОБЗОР) Служителки на закона в опасни връзки с бандити

Любовта и Темида са слепи

Помагат им да не влязат на топло, но бързо се разделят, показва дистанцията на времето

В опасни връзки с престъпници се впускат служителки на закона! От любов магистрати попадат "в плен" на онези, които трябва да разследват или съдят. Но както казват, любовта е сляпа, каквато всъщност трябва да е и самата Темида.

Реклама

В последните дни България се тресе от скандала с изнудвани магистрати, избухнал след убийството на съдебния посредник Мартин Божанов-Нотариуса. Гръцки бизнесмен се оплака, че е рекетиран от Божанов и хората му, сред които и адвокатът му Велимир Атанасов. По думите на гърка Атанасов има емоционални отношения с довчерашната шефка на Софийската районна прокуратура Невена Зартова. Чрез тази връзка са прикривани схемите на Нотариуса, които е трябвало да се разследват, и са изнудвани негови врагове чрез повдигане на обвинения, разказва още чужденецът.

След разкритията Зартова подаде оставка, която вчера беше гласувана от Висшия съдебен съвет. Самата тя е категорична, че Нотариуса е имал влияние в съдебната система, но отрича да има връзка с адвокат Атанасов.

"Моята съвест е абсолютно чиста както пред колегите, така и пред обществото. Контактите ми със съдружника и адвокат на Мартин Божанов-Нотариуса адвокат Велимир Атанасов почиват на чисто приятелска основа. Семейни приятели сме. Виждали сме се, но не сме говорили за работата му. Никога не е ставало въпрос за някакви конкретни производства, напротив, умишлено сме ги избягвали", посочва Зартова. Официално тя твърди, че се оттегля, за да облекчи работата на колегите си, които в последните месеци били спукани от проверки.

Връзките на полицайки, прокурорки и съдийки с чаровни престъпници не издържат много дълго, става ясно с времето. Преди няколко години лъсва фаталната любов на разследващата полицайка от Благоевград Розалина Кьосева с рецидивиста Владимир Бойчев-Боклука. Връзката им продължава 18 месеца.

През 2018 г. Бойчев е задържан, за да излежи присъда от 1 г. и 5 месеца затвор за участие в наркогрупа по дело на закрития вече спецсъд. По молба на кримката влюбената дознателка му снася справки от информационните масиви на МВР за други лишени от свобода, които Бойчев изнудва за пари. Събира информация за служителите на затворите и членовете на семействата им, за да може Бойчев да ги заплашва. По-късно той е преместен от затвора в София в Бобов дол заради заплахи към надзиратели и членове на семействата им, обясняват разследващите.

Реклама

При акцията в кабинета на Кьосева са открити списъци с имена и данни за следователи, съдии, прокурори и надзиратели, както и адресите на техните деца и семейства. Според криминалистите 25-годишната дознателка е включвала високоговорител при разговорите с прокурори, за да може възлюбеният й да чуе всяка дума.

За да прикрие реалната причина за честите си посещения при затворника, Кьосева оформя официални документи - писма, протоколи за разпит на свидетел, изготвени, подписани и подпечатани по надлежния ред, в които удостоверявала неверни обстоятелства, разказват запознати. Двамата с каторжника се чували всеки ден въпреки забраната изтърпяващите наказания да притежават мобилни устройства. Владо Боклука имал няколко джиесема и сим карти, посочват негови съкилийници.

На забранената любов е сложен край със сигнал до дирекция "Вътрешна сигурност" на МВР за нерегламентирани отношения на служителка с човек от криминалния контингент. Бившата дознателка е задържана след изобилие от специални разузнавателни средства (СРС).

От любов се жертва и Соня Алексиева, която зарязва кариерата си на прокурор и става адвокат, за да отърве любимия си Пеньо Мангъров от затвора. През 2008 г. двамата сключват граждански брак в Централния софийски затвор, но искрата между тях бързо угасва и по-късно се разделят. По време на едно от заседанията той лично я гони от съдебната зала и сменя адвоката си.

Пеньо Мангъров-Чешкия е осъден на 20 години затвор за поръчково убийство в Прага. Получава прякора си, след като е заловен в Чехия. В багажника на колата му намират отрязана глава, подозират го за две поръчкови убийства през 1998 г. и 1999 г. По-късно присъдата му е отменена заради допуснати процесуални нарушения.

Чешкия лежи за изнасилване в България. След като се озовава на свобода, е задържан отново. Този път го закопчават в столичния квартал "Люлин" по оплакване, че изнудвал няколко жени за огромни суми, биел ги, заплашвал ги с убийство, принуждавал ги да проституират и т.н. Получава още една присъда за изнудване на гадже с порноклип. След това го съдят и за отвличане на жена.

Любовта от двете страни на решетките не е рядкост. Красивата Радост Караиванова напуска работата си в МВР, за да стане адвокат на подземния бос Илиян Варсанов, с когото се залюбват преди години.

Хубавицата започва кариерата си като дознател към столичното 4 РПУ. В системата на МВР е от 2000 до 2004 г. Напуска работата си във вътрешното министерство заради връзката си с подземния бос Илиян Варсанов. Определя го като забавен и интересен. След разкриването на връзката им юристката признава, че двамата не са плели гоблени заедно, но по никакъв начин не е изнасяла тайни на МВР и е готова да го докаже, като се подложи на детектор на лъжата.

След Варсанов Караиванова поема защитата и на други лоши момчета, сред които Димитър Вучев-Демби и Даниел Стефанов-Дъмпела. Преди няколко години уважаваната адвокатка се жени за бизнесмен и му ражда дъщеричка.

Подобен е и случаят с джигита Георги Семерджиев и полицайката Симона Радева. Два пъти уволнената полицайка Радева умишлено прикрива Семерджиев в деня на жестоката катастрофа на столичния булевард "Черни връх", при която загинаха Хариет и Христина миналото лято. Двамата за спрягани за интимна двойка, а полицайката е помагала на Семерджиев да минава между капките многократно.

Адреналин

Нивото на адреналина се повишава, когато правиш нещо, което не е препоръчително. Така криминалният психолог Тодор Тодоров обяснява склонността на успешни служителки на закона да се обвързват с рецидивисти, които са го прекрачили. Специалистът уточнява, че няма научни изследвания, които изследват подобен род отношения.

По думите му е твърде вероятно жени, които са се развивали в нефункционални семейства или в такива с нестабилни поведенчески модели и ценностна система, да се ангажират с такъв тип връзки с лоши момчета.

Четете още

Невена Зартова: Нотариуса е имал влияние върху съдебната система

Невена Зартова: Нотариуса е имал влияние върху съдебната система

Невена Зартова подаде оставка като шеф на Софийската районна прокуратура

Невена Зартова подаде оставка като шеф на Софийската районна прокуратура

Реклама
Реклама
Реклама