Реклама
https://m.bgdnes.bg/bulgaria/article/17128312 www.bgdnes.bg

Най-възрастната мечка навърши 35 години, Свобода проспа празника си

Чакат я да се събуди, за да я зарадват с богата гощавка

Доли ЛУКАНОВА

Една от най-възрастните мечки у нас навърши 35 години! Свобода, която обитава варненския зоопарк, не сметна за необходимо да прекъсва сладкия си зимен сън, за да празнува.

"Свобода все още спи. Чакаме я да се събуди. Миналата година това се случи по-рано от очакваното, тази предстои да разберем. Когато това се случи, сме й подготвили любимите лакомства, с които да я почерпим за празника и за края на зимния сън", споделя пред "България Днес" зоологът инж. Пламена Каразутева от зоокъта в морската столица.

Реклама

Свобода обожава да си хапва круши и риба. Именно поради тази причина, когато се събуди, това ще е основното, което ще присъства в пиршеството от лакомства.

"Тя е една от най-възрастните мечки у нас. Пожелаваме й да е здрава и да ни радва още дълги години", допълва инж. Каразутева.

В природата кафявите мечки рядко достигат тази възраст, но отглеждани в добри условия в зоокътовете дълголетието им не е изненадващо.

Емблемата на варненския зоопарк пристига през 2008 г. от Русе заедно с партньора си Карамуш. След загубата му през 2014 г. мецаната царува сама в местообитанието си, което разполага и с басейн за разхлада в горещите дни. В бърлогата на Свобода е монтирано видеонаблюдение по проект на СУ "Св. Климент Охридски" и БАН за изследване на поведението на кафявите мечки по време на зимния сън.

За 16-те години, в които мечката е в зоопарка, е успяла да се пригоди към мястото и атмосферата и завладява посетителите със своя естествен чар. Любимец е на децата, често се изправя на два крака и трогателно моли за храна. Въпреки че изглежда малко тромава, всъщност е изключително ловка и лови всичко, което попадне в клетката й.

През 2013 г. 10-годишно момче хвърли флакон със синя боя в клетката на Свобода. Женската мечка го удари с лапа и опаковката буквално избухна в муцуната й. Свобода бе цялата боядисана, а окото й пострадва от удара на флакона. Отне известно време, но за щастие любимата на малки и големи мецана бе възстановена.

Четете още

Мечетата сирачета заживяха заедно

Мечетата сирачета заживяха заедно

Гладна Баба Меца 10 пъти разбива кошери, хора вдигнаха ръце от атаките

Гладна Баба Меца 10 пъти разбива кошери, хора вдигнаха ръце от атаките

Реклама
Реклама
Реклама