Реклама
https://m.bgdnes.bg/bulgaria/article/17207536 www.bgdnes.bg

Проблеми с други затворнички и финанси СПРЯХА Иванчева за пускане на свобода

  • Нов удар от Темида
  • Бившата кметица не се е поправила зад решетките, отсича сливенският съд, който отказва да я освободи предсрочно

Няма свобода за Десислава Иванчева! Окръжният съд в Сливен отказа да пусне условно предсрочно от панделата бившата кметица на столичния район "Младост", научи "България Днес".

Реклама

На продължително заседание във вторник следобед зам.-шефката на съда съдия Радка Дражева-Първанова не се смилява над бившата управничка. Срещу освобождаването на известната пандизчийка се обявяват и от администрацията на затвора. Според тях Иванчева има още да се поправя на топло. Отчита се това, че тя има още да се социализира с останалите обитателки, да поработи върху управлението на финансите си и т.н. От своя страна Иванчева оборва доклада, като обяснява тезите си по всички точки.

Тя е осъдена за подкуп на 6 г. затвор. След като изтърпява повече от половината, пуска молба за предсрочно освобождаване. Към излежаното време й се приспадат 8-месечният престой в ареста и висенето над 2 г. под домашен арест.

Да е излежала половината от присъдата е само едното условие, за да може да се озове на свобода предсрочно. Другото е да се е поправила и да е станала нов човек в килията. От затворническата администрация смятат, че такива промени на са настъпили у известната обитателка на сливенския пандиз.

Предвид становището на затворническите власти, на съдия Дражева не й остава друго, освен да попари надеждите на Иванчева, че скоро ще се прибере при сина си. Екскметицата роди в края на 2021 г. след години опити за рожба и направена ин витро процедура от донорски материал. Малкият Валентин-Александър няма и годинка, когато полицаи пристигат една сутрин в жилището, за да отведат майка му към затвора.

"Ще мога ли да те взема с мен, кой ще те гледа", гали Десислава за последно детето, преди да й закопчаят белезниците. Малчуганът остава на грижите на 80-годишната майка на бившата управничка - Любка. Въпреки болежките за годините си възрастната жена се справя умело с отглеждането на внучето. "Скоро пак да си баба, а не мама за Валката", й пожелават близките. А тя самата се моли да доживее до деня, в който дъщеря й ще се прибере у дома.

Решението за освобождаването не е окончателно и може да се обжалва, но практиката показва, че единици са пускани през годините от женския затвор. Десислава Иванчева ще може да поиска ново предсрочно освобождаване след поне 6 месеца. Дотогава вероятно ще трябва да се пребори за по-лек режим, за да изпъкне пред служителите на Темида. Засега съкращава дните си единствено с работа в кухнята на затвора. Тъй като е осъдена на над 5 г. каторга, магистратите й дават директно строг режим. Заместничката й Биляна Петрова получава с присъдата общ режим. Така двете са разделени в различни килии.

Реклама

Още откакто попадна в затвора, Иванчева разчита и на помилване от страна на комисията към президента. Липса на правосъдие и настояване за справедливост са сред основните мотиви в молбата. Дни след като екскметицата е вкарана на топло, вицепрезидентът Илияна Йотова коментира, че до седмица очаква документите и комисията ще разгледа случая. Оттогава са минали 1 г. и 3 месеца. През това време стотици молби за помилването и петиция са внесени в президентството. Петицията е подписана от редица известни личности като актьора Теодор Елмазов, рапъра Спенс и певицата Лора Караджова.

В последните дни нов лъч надежда озарява Иванчева. Той е покрай убийството на Мартин Божанов-Нотариуса и скандалните му връзки с магистрати и полицаи. Смята се, че Нотариуса е бил брокер между мафията и съдебната власт, както и че е уреждал дела чрез заплахи и изнудване на съдии и прокурори.

Затова от бившото сдружение на Иванчева "Зелен Младост", което се бори срещу презастрояването, настояват да се провери дали магистратите, произнасяли се за кметицата, са членове на частния "SS клуб" на убития. Дори един магистрат да присъства в списъка, това ще е повод за възобновяване на делото, за да се получи най-накрая един справедлив процес, смятат сподвижниците на Иванчева.

Тя твърди, че не е взела пари от строителен предприемач, а е натопена от разследващите органи при шумната акция по задържането им с Петрова пред Спортната палата на 17 април 2018 г. Сред оплакванията са, че следствени действия са извършени без адвокат при отстраняване на двете арестантки от служебния автомобил, където са открити парите. По време на тараша на колата на оживеното кръстовище на Иванчева й е запушена устата.

Следват месеци в килията, където кметиците се оплакват от мизерни условия, липса на въздух и светлина. Единствена на проверка се отзовава тогавашният омбудсман Мая Манолова. Екипът й констатира мръсотия и теснотия, но мерки не са взети.

Заради здравословни проблеми Иванчева и Петрова са водени на лекарски прегледи. В социалните мрежи се появява клипче как известната арестантка ходи окована с вериги на краката и ръцете за по-сигурно, за да не избяга. Никой не поема отговорност за това престараване и не обяснява защо кметиците са единствените, които са затваряни в т.нар. аквариум в закрития вече спецсъд. На двете им се налага да комуникират с медиите с бележки по стъклата.

Може с разкриването на кръговете около Нотариуса и Пепи Еврото да се обяснят много неща по делото и да се разкрие сготвянето на Иванчева и Петрова, коментира техен близък.

Двете са подали жалба и до Европейския съд по правата на човека (ЕСПЧ) в Страсбург, откъдето също се надяват на възобновяване на процеса. Като нарушения са посочени показният арест, публичното оковаване с белезници, неучастието в следствените действия и др.

На първа инстанция дори спецсъдът приема, че по време на акцията е нарушен принципът за невинност. По закон, когато с решение на ЕСПЧ е установено нарушение, което има съществено значение за наказателното дело, може да се иска неговото възобновяване въпреки присъдата, която вече е в сила.

 Без лекарства

Без лекарства е оставена месеци наред Десислава Иванчева след пристигането си в женската пандела. Затова тя завежда дело срещу администрацията на затвора за бездействие, което застрашава здравето и живота й. Притесненията се оказват верни - образуванието на хипофизата, което има, се увеличава във времето без медикаменти.

След това бившата кметица е пускана с прекъсване на наказанието, за да лекува пародонтоза и астма.

Четете още

Темида ПОРЯЗА Иванчева! Екскметицата остава ЗАД РЕШЕТКИТЕ!

Темида ПОРЯЗА Иванчева! Екскметицата остава ЗАД РЕШЕТКИТЕ!

Майката на Иванчева: Дано съм жива да отгледам детето

Майката на Иванчева: Дано съм жива да отгледам детето

Хор затворнички пее ЧРД с Иванчева

Хор затворнички пее ЧРД с Иванчева

Реклама
Реклама
Реклама