Реклама
https://m.bgdnes.bg/bulgaria/article/17266593 www.bgdnes.bg

Фолклегендата Тони Дачева СКОЧИ НА държавата заради липсата на лекарствата за диабет

Унизително е болните да не могат да си купят лекарства, споделя Христо Мутафчиев 

"Държавата забрави за нас, диабетиците! Освен че сме наказани и страдаме от коварно заболяване, сега трябва да мислим и как да си закупим инсулин, който е животоспасяващ."

Реклама

Това с ужас, сподели пред "България Днес" фолклегендата Тони Дачева. Коментарът й бе по повод тревожната новина, че от аптеките изчезна бързодействащ инсулин за лечение на диабет. Липсата му застрашава живота на хиляди болни, които използват специални помпи за лечение, работещи само с този вид инсулин. Според данни на пациентски организации дефицитът е най-отчетлив в София, Варна, Габрово и Разград.

"Чета слухове в интернет, че дистрибуторите умишлено задържат количества, за да бъдат изнесени, когато забраната за износ на инсулин падне до няколко дни. Ако това наистина е вярно, много жалко, че ни оставят с вързани ръце и не се интересуват от болните", възмущава се Тони Дачева.

Според дистрибуторите не паралелният износ е причината за проблема, а по-скоро лошата организация от страна на здравните власти, тъй като в складовете има над 60 хил. опаковки инсулин, но ги няма в аптеките.

"Ако това продължава така, диабетиците ще трябва да тръгнем на медицински туризъм, за да се снабдяваме с инсулин. Не мога да си представя такъв начин на живот, постоянно да живеем в страх и притеснение", споделя фолклегендата. По думите й в момента животът на хилядите болни е под заплаха и незабавно трябва да се вземат мерки.

"Унизително е, че болните не могат да си купят лекарство, което е животоподдържащо. Това е пагубно за човешкото достойнство. Трябва социалното министерство и държавата, ако има такава, да предприемат действия, с които да предотвратят това огромно неудобство на хората с диабет", заяви пред вестника и Христо Мутафчиев.

Шефът на актьорите не крие притесненията си относно това какво се случва у нас и моли политиците да се събудят и да помогнат на народа си.

Четете още

Тони Дачева сама си лекува диабета

Тони Дачева сама си лекува диабета

Чалга легендата Тони Дачева чукна 57

Чалга легендата Тони Дачева чукна 57

Реклама
Реклама
Реклама