Реклама
https://m.bgdnes.bg/bulgaria/article/17295104 www.bgdnes.bg

В Харвард изследват скелети от "Ряховец"

*Печенеги, кумани, или... още нещо

*Някогашните жители били с кафяви очи и коси

С кафяви очи и коса са били някогашни обитатели на крепостта "Ряховец" край Горна Оряховица. Човешки скелети, намерени там, вече са били изследвани чрез ДНК анализ в лаборатория на университета Харвард.

Един от скелетите, на дете, посреща днес посетителите на музея в града на суджука. Но освен че е било с кафяви очи и коса и че е починало от анемия, друго почти нищо не се знае, а учените гадаят и плахо правят хипотези. Първоначално мислели, че е от времето на траките. Намерено е на скала, няма погребални дарове, нито инвентар. Но направеното въглеродно датиране в унгарска лаборатория дава изненадващи резултати - XI в. Български антрополози, изучавали костите, стигнали до заключението, че то е починало от анемия. В музея признават, че по онова време в района са живеели и доста печенеги, но никой не изказва на глас сериозната възможност детето да е от тях. Макар стилът на погребване да не е характерен за българите от същия период.

Реклама

За пръв път у нас е направен ДНК анализ в Харвард на средновековен скелет, открит през 2017 г. от същото място. Хипотезата била, че той е на индивид от кумански произход и че крепостта по времето на Асеневци е била населявана именно от кумани. ДНК анализът показал, че индивидът носи гени на последните палеолитни ловци от преди 10 000 години. Тази древна група дотогава не е регистрирана в България, най-силно е представена в Каспийския басейн и Урал. Установените наследствени белези са по майчина линия. Става въпрос за човек, който е живял около XIII век, но е бил наследник на последните номади в Европа.

От средновековния период са открити още два гроба. Те са намерени извън крепостните стени, което доказва, че крепостта е престанала да изпълнява функциите си в края на XII - началото на XIII век, вероятно разрушена от земетресение.

Номадите трудно се изследват, освен когато уседнат по-дълго някъде обясняват от музея. В България няма още база данни, тепърва се трупа. Затова и би било ненаучно на този етап да се правят заключения дали останките са от печенеги, кумани или друг етнос евентуално.

Куманското присъствие в района е било сериозно, но археолозите все още събират данни. В "Ряховец" най-вероятно са живели кумани, тъй като са намерени гробни ями с черепи от крава или кон, а това са езически практики точно на тях. Други специфични неща, които не са християнски, също се намират в гробовете. Куманите в един момент приемат християнството, но погребалните им ритуали си остават почти същите, казват учени.

Добре запазен е и кумански нож, представен в експозицията. Изследователи са открити са паралели между него и образци в Унгария. Там изследванията върху куманите са доста сериозни, защото по тези земи преди почти хилядолетие са живеели много от тях и са оставили сериозно количество всякакви предмети, погребения и други.

Реклама

Мистерия около 8000-годишен стан

При изкопни работи за водопровод, пак през 60-те години на миналия век, са открити много интересни тежести за стан, датирани на 8 хил. г.

Интересни са с това, че върху тях има знаци, за които не може да се каже какво символизират. Някои смятат, че може да са предписменост, дори има предположения, че символите изразяват цвета на влакното, но и това няма как да бъде установено. Няма и контекстната среда, защото са намерени при спасителни разкопки много дълбоко. Досега няма никъде намерени такива, макар да има подобни, но не и аналогични.

Въпреки неяснотите децата от местните училища идват в музея и работят с възстановка на стана през летните ваканции.

Реклама
Реклама
Реклама