Реклама
https://m.bgdnes.bg/bulgaria/article/17300807 www.bgdnes.bg

Лилаво, зелено и бяло са цветовете на 8 март, германската социалистка Клара Цеткин избира датата

Международният ден на жените се отбелязва от началото на ХХ век

Доли ЛУКАНОВА

Малко известен факт е, че цветовете на празника на жената 8 март са лилаво, зелено и бяло. Първият означава справедливост и достойнство, вторият символизира надеждата, а третият чистотата.

Със своята романтичност и нежна натура жените винаги са били най-голямото вдъхновение за пъстрата четка на всеки художник, музата на всеки скулптор и огнените стихове на всеки поет. Цели купища томове са изписани за жените в страниците на световната литература.

Реклама

Международният ден на жената е ден за признание на икономическите, политическите и обществените постижения на нежния пол. У нас този празник е признат официално след 9 септември 1944 г., тъй като е свързан не с изконните ценности като семейството и майчинството, а с трудовите права на нежния пол. Отначало по предприятия, заводи, учреждения се правят събрания, на които се отчита приносът на жените в производството и обществения живот. След 1960 г. честването взема особено широки размери, пак най-вече по предприятия, а не в семейството.

Иначе празникът се отбелязва още в началото на ХХ век, когато се заражда и историята му в световен мащаб. Денят е отбелязан за първи път на 23 февруари 1909 г. в САЩ по инициатива на Американската социалистическа партия. Идеята за създаване на международен ден на нежния пол се появява след бурната индустриализация и икономическа експанзия в началото на XX век, която поражда протести за подобряване условията на труд, най-известният от които е през 1908 г., когато жените организират шествие през Ню Йорк с искания за по-кратък работен ден, по-добро заплащане и право на гласуване.

На 27 август 1910 г. в Копенхаген се провежда първата международна конференция на жените. По предложение на германската социалистка Клара Цеткин се приема всяка година в една от първите недели на пролетта да се празнува денят на работничките и на международната им солидарност. Впоследствие избира датата 8 март, тъй като на този ден през 1857 г. се провежда първата масова проява на жени работнички.

Годината след първата конференция на жените международният ден е отбелязан от повече от един милион души в Австрия, Дания, Германия и Швейцария, а през 1913 г. във Франция и Русия. Оттогава събитието се разраства по размер и по обхват. Фокусът се е разширил до въпроси, вариращи от насилието срещу жени до равнопоставеността на работното място.

В България първото женско дружество е основано още преди Освобождението - през 1857 г. в град Лом от учителката Ангелина Кръстьо Пишурка. Започва изграждането на женски дружества и в други градове в страната, които през 1901 г. се обединяват в национална организация под името Български женски съюз (БЖС). Първата му председателка е Екатерина Каравелова, съпруга на Петко Каравелов. Първоначално от 1911 г. празникът на жените се отбелязва с беседи в тесен кръг, а през 1915 г. е организирано първото публично честване. Въпреки това празникът не е обявен за официален.

Реклама

Ден на мама

Ден на майките има в почти всички страни по света, но датата на празника е различна и тя не съвпада с тази на Международния ден на жените. В България след падането на комунизма онези, които не зачитат класовия характер на празника, приемат, че 8 март може да се отбелязва и като заслужено уважение към майките. Не всички българи обаче считат, че това е подходяща дата, тъй като е политически натоварена и оцветена.

Мнозина намират за по-подходяща датата 25 март - Благовещение, когато е християнският празник на майката и жената. Счита се, че денят произлиза от древногръцките празненства в чест на майката. Те се изпълнявали по време на пролетните церемонии на богинята Рея - майка на боговете. Така месец март, новото начало, пролетта, която заражда живота, събужда земята, се свързва с майката, която също дава живот.

Интересни факти

- Авторството на първия роман в света - "Сказание за Генджи", написан в началото на XI век, се приписва на жена. Смята се, че литературната творба е дело на благородничката Мурасаки Шикибу.

- Отоплителните уреди в автомобилите, съдомиялните машини, циркулярът, шоколадовите бисквити и хартиените торбички с правоъгълно дъно са изобретени от жени.

- Райна Касабова влиза в историята и статистиката като първата жена в света, изпълнила мисия от борда на боен самолет. Тя е само на 15 години, когато на 30 декември 1912 г. по време на Балканската война лети като пилот наблюдател над Одрин и хвърля позиви за прекратяване на военните действия.

Реклама
Реклама
Реклама