Реклама
https://m.bgdnes.bg/bulgaria/article/1742640 www.bgdnes.bg

Проф. Георги Едрев: 2 часа оперирах Георги Илиев

 С професор Георги Едрев разговаря  ЛИЛИ АНГЕЛОВА

- Не, не, твърдението не е точно. При честа употреба на капки за нос може да се стигне до сърцебиене, прескачане на сърцето, учестяване на пулса и обща отпадналост и умора. Този слух, който и аз съм чувал, не е верен, защото носната преграда се състои от хрущял и кост. Просто не може ксилометазолинът от капките да има такова действие. И все пак искам да подчертая - капки за нос се слагат само от 3 до 7 дни, след това трябва да се прекрати употребата им.

- Вярно ли е, че държите в кабинета си един чудотворен виетнамски цяр - бутилка с бяло вино и в нея - кобра?

- Ха-ха-ха. Да, вярно е. Понеже не на всеки човек му е приятно да го види, аз го държа тук в барчето на секцията.

- За какво се използва това лекарство?

- Ами за ревматизъм, лумбаго, ставни болки.
Пие се по две лъжички два пъти на ден преди ядене. Аз досега на никого не съм го давал. А мен ме е гнус да пробвам от това лекарство. Един пилот ми го донесе от Виетнам, той и в момента лети. Мой съгражданин е от Силистра,
казва се Младен, подари ми го за спомен.

- Младен, като Младен Михалев-Маджо, на когото сте оперирали от сливици дъщерята?

- Да, като този Маджо се казва. Но аз него лично не го познавам. Мисля, че съм оперирал детето му, да. Но не съм се запознавал лично с Михалев.

- Прочут сте и с това, че сте оперирали ухото и на Милчо Бонев - Бай Миле, един от основателите на СИК, когато след бомбен атентат през 2001 г. във входа на кооперацията му тъпанчето му пострада фатално.

- Да. Бай Миле се оказа много изпълнителен пациент. Тъпанчето в ухото
му липсваше. Наложи се да му сложим ново. Операцията мина без усложнения. Той въобще не се страхуваше и се държеше нормално.

- Говорихте ли си атентата?

- Не говоря с пациенти за лични работи. Оперирал съм много публични личности, но не искам да ги коментирам, Позволявам си да спомена Бай Миле, защото той вече не е жив. Не мога да ви кажа други имена на хора, които, като се прбчетат, и после, нали разбирате... Това е клюкарско, а и ми пада имиджът... Лекарската работа трябва все пак да е дискретна.

- Правили сте операция и на Георги Илиев, боса на ВИС-2 например?

- Ха-ха-ха. Ами и той беше страхотен пациент. В осем''часа го оперирах с обща упойка, в десет часа стана и си отиде с колата. Е, шофьорът му го взе, но не поиска нито аналгин, нищо, не се оплака изобщо от болката. После вече не го видях.

- Какво му имаше на сливиците?

- Бяха много големи и трябваше да се оперират. Направи ми впечатление, че момчето е много точно и акуратно, много смело.

- Днес пo-често ли боледува българинът от преди?

- Ами какво да ви кажа, смятам, че не. Даже мисля, че боледуваме по-малко, защото част от причините като тежки грипове, скарлатини, заушки и шарки вече не съществуват в този вариант. Антибиотиците промениха това протичане на болестта. Но, от друга страна, има подмолни заболявания на ушите, които трябва да се следят редовно от първите им външни или вътрешни прояви.

- Как би могъл човек да се предпази от тези заболявания?

- Трудна работа. Човек би могъл да се предпази от усложненията, но от само-
то заболяване не може. То съществува благодарение на основата на организма. Ако организмът е алергичен, а това все по-често се среща, значи заболяванията в ушите са много по-често при алергични деца. Това е предпоставка и като се прибави някоя настинка, вирусно заболяване, вече оттам нататък може да се развие това, което навремето се е развивало по друг начин.

- За чистенето на ушите с клечки какво ще ни кажете?

- Не бива да се ръчка там. Имах случай, когато един охранител стоял облегнат на колата си, пил си кафето и с бъркалката си чешел ухото. Минавайки край него един негов авер го ударил по лакътя за поздрав и му пукнал тъпанчето. Не трябва да се стига дотам. Затова внимателно с всичко, което се мушка в ушите.

- И последно да ви питам за мита, който битува - предизвиква ли оралната любов рак на гърлото, както твърдят някои лекари?

- Не! Това изобщо не е вярно. При рака на ларинкса и на белия дроб е доказано, че 90% първо са пушачи, а после са мърлячи - в смисъл на много лоша зъбна хигиена. Това за оралната любов на Запад са го измислили. Рак на гърлото се хваща често и от пушене на пури, но чак от орална любов... Това не е вярно.

• Босът на ВИС имал проблеми със Милчо Бонев сливиците Бай Миле

Кой е той
Визитка
Лекар номер едно по „Уши, нос и гърло" у нас, проф. Георги Едрев е роден на 2 април 1944 г. в гр. Силистра, Завършва медицина в София през 1968 г. Специализира хирургия на ухото в Санкт Петербург, Москва и Сан франциско. Доктор е на медицинските науки. Член на Европейската асоциация по отология и невро-отология. Признат от Запада за един от най-добрите специалисти в световен мащаб. Д-р Едрев е и национален консултант по оторино-ларингология.

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама
Реклама