Реклама
https://m.bgdnes.bg/bulgaria/article/1742681 www.bgdnes.bg

7 г. след смъртта на Белнейски никой не е проверил с кого е говорил Лазар Колев за последно

Утре, когато според Фани Белнейска се навършват точно 7 г. от смъртта на дъщерите Росица и Христина, в апелативния съд в Пловдив започва повторното разглеждане на делото срещу Лазар Колев за убийството на двете сестри. На 12 октомври м.г. ВКС го върна за разглеждане от нов съдебен съста, съобщи "24 часа".

На 10 юни 2011 г. окръжният съд в Пазарджик даде на единствения обвиняем Лазар Колев доживотен затвор без право на замяна. През ноември същата година апелативните съдии в Пловдив потвърдиха изцяло решението на колегите си. И когато повечето наблюдатели очакваха върховните магистрати да потвърдят присъдата и проточилата се с години сага "Белнейски" да отиде в историята, съдиите от ВКС Ружена Керанова, Николай Дърмонски и Капка Костова подложиха на съмнение изводите.

Реклама

Те поискаха нов анализ и проверка на основни доказателства, по които Лазар Колев беше осъден. Всъщност в основата на постановлението на ВКС стои това, за което се говори още от 31 януари 2006 г., когато обезобразените тела на Росица и Христина бяха открити в местността Грамадите край Пещера. Става дума за пропуски в процеса на събирането на доказателствата и разследването на обстоятелствата по убийството на Росица и Христина.

Самите висши магистрати признават, че пропуските няма как да бъдат отстранени, но посочват какво да се направи поне за да се изчистят съмненията и неяснотите. Доколко обаче е възможно в съдебната зала да бъдат изяснени отново неща, по които се е работило повече от 4 години?

На първо място, ВКС разпорежда отстраняването по експертен път на различията в целия комплекс от ДНК изследвания. Върховните магистрати оспорват хронологията, изградена от следствието и прокуратурата благодарение и на ДНК експертизите, и впоследствие приета от първите две съдебни инстанции.

"...най-вероятно под ноктите на Росица има биологичен материал и от неизвестно лице, чийто клетъчен материал е установен и под нокътно съдържимото от ноктите на Христина, като не се изключва възможността да има такъв и от трето лице.

Това може да означава само, че двете жертви са извършили приживе активни действия (най-вероятно самозащита) по отношение на едно и също лице, чийто биологичен материал е попаднал под ноктите и на двете сестри. А това от своя страна означава, че няма как фактите и тяхната последователност да са се случили по начина, приет от двете предходни съдебни инстанции.

Подсъдимият разделил двете сестри още в самото начало, извършил действията на насилие и умъртвяване на Росица и след като тя починала, той взел решение за умъртвяването на Христина и се върнал на мястото, където я оставил. Към този момент вече Росица не би могла да извърши каквито и да било активни действия и няма как под ноктите да е попаднал биологичен материал от друго неизвестно лице, упражнило някакви действия по отношение на Христина", твърдят 3-мата висши магистрати.

Те стигат до заключението, че изводите, направени от апелативните съдии във връзка с ДНК експертизите, са най-малкото ненаучни. В същото време обаче не вземат под внимание, че за убийството на сестрите Белнейски има и второ следствено дело, което се води от следователя от НСлС Веселин Мартински - човекът, който разкри Лазар Колев.

Това дело е срещу неизвестен извършител и неговата задача е да разкрие евентуалните съучастници на Колев, защото никой, включително и разследващите, не вярва, че е бил сам, когато са убити сестрите.

"Работата по това второ следствено дело върви и в момента и не е спирала", уверява окръжният прокурор на Пазарджик Димитрия Ганчева, която наблюдава разследването.
Второто голямо съмнение е свързано с показанията на основния свидетел на обвинението - Владимир Славов-Иширковеца.

Той заяви, че докато се разхождали на покрива на НСлС, Лазар Колев му признал как е убил Росица и Христина. Върховните магистрати констатират, че колегите им са се доверили на показанията на Иширковеца избирателно, без да вземат под внимание показанията на подсъдимия и изявленията на двамата по време на проведената очна ставка.

Реклама

Висшите съдии констатират и че не е извършена проверка от съда на важни обстоятелства от действията на Лазар Колев в нощта на 27 срещу 28 януари 2006 г., когато Росица и Христина изчезват. Например не е направена проверка на телефонните разговори и не са издирени лицата, с които подсъдимият е говорил преди и след убийствата.

Известно е още от хода на разследването, че Лазар Колев не е говорил по мобилния си телефон от 21,30 ч на 27 януари до около 10 ч сутринта на другия ден, когато според прокуратурата е срещнал, насилил и умъртвил сестрите.

От ВКС обаче искат да знаят с кого той е провел последния си разговор в петък вечерта на 27 януари и с кого - за първи път в събота сутринта на 28 януари 2006 г. По клетките на мобилните оператори може да се разбере къде се е намирал подсъдимият и с кого е контактувал, но досега това не е направено.

Утре като обвинител срещу Лазар Колев ще се изправи ръководителят на апелативната прокуратура в Пловдив Иван Даскалов. Според запознати това е прецедент, защото няма практика шефовете на апелативни прокуратури да влизат в съдебна зала.

За Даскалов обаче това е естествен завършек на един няколкогодишен труд. Като окръжен прокурор на Пазарджик той ръководи разследването от първия ден, когато телата на двете сестри бяха намерени, до юни 2009 г., когато оглавява Пловдивската окръжна прокуратура. Той лично повдига обвиненията на Лазар Колев за двойното убийство.

В първите месеци Даскалов разпитва, провежда очни ставки, координира различните звена, ангажирани с разкриването на убийството. Сега обаче е изправен пред нелеката задача да убеди апелативния съд, че Лазар Колев наистина е виновен за смъртта на Росица и Христина.

На възобновяващия се процес родителите на убитите момичета - Фани и Стоимен
Белнейски, ще бъдат представлявани от нов адвокат. На последното заседание на ВКС на 4 април м. г. двамата изненадващо първо поискаха делото да се върне за ново разглеждане, след което се отказаха от адвоката си Иво Найденов, работил безкористно за тях, без да посочат мотив. Новият защитник на семейство Белнейски ще е столичният адвокат Лъчезар Таков, съобщи за "24 часа" Фани Белнейска.

"Ще бъда на заседанието във вторник, въпреки че тогава се навършват точно 7 години от убийството на момичетата и аз си знам как ще се чувствам, заяви Белнейска. (Въпреки официалното становище на експертите, че Росица и Христина са убити на 28 януари 2006 г., тяхната майка и до момента смята, че те са умъртвени ден по-късно - б.а.).

Майката се надява новият състав на апелативния съд да потвърди отново осъдителната присъда на Лазар Колев.

Фани Белнейска обаче отказа да отговори дали ще има допълнителни искания по време на делото в качеството на частен обвинител.

Адвокат Марин Марковски, защитник на обвиняемия Лазар Колев, съобщи, че при новото разглеждане на делото ще има разпит на нови свидетели по тяхно искане. Той каза, че още на заседанието утре ще поиска от съда мярката за неотклонение на Лазар Колев "задържане под стража" да бъде заменена с по-лека. Адвокатът прогнозира, че това искане най-вероятно ще бъде отхвърлено от съда, като се има предвид тежкото обвинение срещу клиента му. Според него обаче не трябва да се правят изводи за изхода от делото само от решението за мярката.

Най-оптимистичен за развитието на сагата "Белнейски" е следователят Веселин Мартински. Той смята, че и при новото разглеждане няма да има промяна в резултата и съдът ще потвърди тезата на обвинението, че Лазар Колев е виновен за смъртта на Росица и Христина.

Реклама
Реклама
Реклама