Реклама
https://m.bgdnes.bg/bulgaria/article/17482683 www.bgdnes.bg

Първият трансплантиран със сърце и бъбрек българин става актьор

Георги Пеев влиза в ролята на тв журналист във филм на Стефан Командарев 

Днес съм по-жив от всякога, казва хасковлията 

"В едно нещо не преставам да вярвам и няма да се променя - каузата на донорството за повече трансплантации в България! И докато в гърдите ми тупти сърцето на Искрен, ще се боря с всички сили и средства за тази кауза! Днес съм по-жив от всякога. И още по-благодарен на семейството на Искрен, което спаси живота ми."

Това споделя първият българин с трансплантирани сърце и бъбрек Георги Пеев, който изкачи Килиманджаро. Същинският медицински феномен у нас навлиза сериозно в дебрите на актьорското майсторство, ставайки основна фигура в най-новата лента на режисьора Стефан Командарев Made in EU ("Направено в ЕС" - б.а.), която се снима сега в четири локации - Хасково, Димитровград, Мадан и Рудозем. Пеев влиза в ролята на журналист от национална телевизия.

Реклама

Филмът е копродукция между България, Германия и Чехия. През 2022 г. проектът е избран сред 15-те най-перспективни в света във форум в рамките на фестивала в Кан.

Шивачка и синът й в малък град по време на пандемията, трудова експлоатация и глобализация - това е сюжетът на филма.

"Акцентът ни е шивачката. Но не по-малко важна е ролята и на нейния син, защото те двамата се изправят пред това предизвикателство", споделя Командарев и добавя, че отдавна прави проучване за това какво се случва в шивашката индустрия в България.

Самият Пеев ще влезе в ролята на журналист, който се появява в някои от сцените. Освен него в лентата участват Гергана Плетньова, Герасим Георгиев-Геро, Ивайло Христов, Иван Бърнев и Ованес Торосян.

След прекарана вирусна инфекция Георги Пеев получава увреждане на бъбреците. На 8 октомври 2012 г. той постъпва в Александровска болница, където ден по-късно трябва да бъде трансплантиран. Операцията обаче се отлага, защото медиците идентифицират и сериозен сърдечен проблем. Георги е диагностициран с вирусна дилатативна кардиомиопатия. Лошата новина не закъснява - необходима е сърдечна трансплантация.

Все пак съдбата е благосклонна към него. Само десет месеца по-късно, на 24 август 2013 г., навръх рождения ден на сина му, Университетска болница "Св. Екатерина" информира Георги, че има съвместим с него донор и операцията може да започне.

Реклама

През 2015 г. екип трансплантолози от "Александровска" успешно извършват бъбречната трансплантация на Георги. Донор е неговата майка.

Пеев е един от героите на документалния филм на Стефан Командарев "Живот от живота", посветен на донорството и трансплантациите. А сега става актьор във втора лента на същия режисьор.

През април 2023-а спечели златен медал на Световното първенство за трансплантирани в Пърт, Австралия, в дисциплината 100 метра бруст в категорията мъже от 40 до 49-годишна възраст. Пеев е и европейски шампион по плуване за трансплантирани в няколко дисциплини.

Очаква се филмът да излезе по кината догодина.

Четете още

Георги е единственият европеец с две трансплантации, живее с чуждо сърце и нов бъбрек

Георги е единственият европеец с две трансплантации, живее с чуждо сърце и нов бъбрек

Рекорд на Пеев е изравнен

Рекорд на Пеев е изравнен

Реклама
Реклама
Реклама