Реклама
https://m.bgdnes.bg/bulgaria/article/17483404 www.bgdnes.bg

Доц. Никола Петров след мощното изригване на Слънцето: Магнитните бури объркват комуникациите, а не хората

Само 8-10% се влияят, един влак предизвиква много по-големи смущения 

Доли ЛУКАНОВА

"Най-големите проблеми, които може да имаме след силна магнитна буря, са свързани с комуникациите. Не може да кажем, че това има влияние върху живите организми. Заставайки на жп гара, всеки електрически влак създава десетки пъти по-високи магнитни смущения. Така че не бива да се притесняваме от тази слънчева активност."

Това обяви пред "България Днес" доц. д-р Никола Петров, директор на Националната астрономическа обсерватория на връх Рожен. Коментарът му е по повод силната магнитна буря, която връхлетя Земята тези дни. Български учени отчетоха най-високите нива по 9-степенната скала за смутеността на земното магнитно поле. За денонощие бяха регистрирани близо 20 изригвания. Самото изхвърляне на слънчева плазма е станало още на 20 и 21 март, но смущенията при достигане на частиците до геомагнитното ни поле още се усещат след пика от събота и неделя.

Реклама

"В момента сме в максимум на слънчева активност. В този период винаги наблюдаваме по-често избухвания на Слънцето, при които се изхвърлят заредени частици, които понякога са насочени към нашата планета, друг път не", допълва астрономът.

По думите му безспорен е фактът, че съществуват такива бури, които биха могли да предизвикат сериозни проблеми дори в електропреносните мрежи. През 80-те години на миналия век човечеството е ставало свидетел на подобно явление. Югоизточната част на Канада остава изцяло без ток за няколко денонощия след силна магнитна буря.

"Много държави имат планове за реагиране в такива ситуации. В нашата страна не съм виждал, но в САЩ си го публикуват всяка година онлайн. От техния проект съм прочел, че ако се случи магнитна буря до такава степен, че да разруши цялата електропреносна система, но в света продължи да работи, ще са им необходими между 4 и 6 месеца, за да се възстановят", допълва доц. Петров.

Специалистът твърди, че няма научно издържани тези, които да доказват влиянието на магнитните бури върху хората. Все пак се смята, че между 8-10% могат да се повлияят и да почувстват дискомфорт по време на тези явления.

Четете още

Силна магнитна буря удари Земята

Силна магнитна буря удари Земята

Магнитни бури през месец март очертават 10 опасни дни

Магнитни бури през месец март очертават 10 опасни дни

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама