Реклама
https://m.bgdnes.bg/bulgaria/article/1755348 www.bgdnes.bg

Гредата и Шампиона набедени за сводници

Иван Иванов-Гредата и Станчо Станев хвърлиха ново петно върху имиджа на Националната служба за охрана. Преди броени дни вицепремиерът Цветан Цветанов обяви, че двамата гардове са отстранени от службата заради връзки с мафията.
Иванов, по прякор Гредата, е бивш състезател по водна топка и бил в миманса в службата. Заедно с дългогодишния шампион и капитан на отбора на НСО подполковник Станчо Станев им е отказан достъпът до класифицирана информация. Така двамата се простили с постовете си, без да им се обяснява защо ДКСИ им е отрязала достъпа до данни. Станев, който от над 17 години е на служба в НСО, и Иванов от авангарда на охраната на чужди делегации били набедени, че осигуряват леки момичета на дипломати и ВИП-ове на визита у нас, както и че са замесени в корупция, разказаха запознати за "България Днес".
Вътрешният министър не пожела да коментира с кои престъпни лица са свързани двамата охранители, а шефът на службата ген. Тодор Коджейков от дни наред не вдига телефона си. Според колегите му генералът бил бесен, че скандалът с двамата отстранени гръмнал два дни преди инфарктния съвет по национална сигурност при президента Росен Плевнелиев. На него днес ще се обсъдят именно действията на НСО по време на нападението над Ахмед Доган, което и без това опъна нервите на ген. Коджейков. Заради двамата отстранени от НСО срещу службата и генерала се води и съдебно дело от офицер Георги Райков.
Според служители на НСО било странно защо случилото се с Гредата и Станев се обявява сега, тъй като двамата били отстранени още на 10 януари.
"И те самите бяха изненадани от това, десетина дни след празниците им връчиха заповедите. Ние също, останалите колеги бяхме изумени. Двамата ги познавам много добре. Те самите според мен не знаят защо са отстранени, тъй като ДКСИ не е длъжна да дава обяснения защо отказва достъп до информация", разказа пред "България Днес" офицер Георги Райков, който си замина от службата заради нападението над Доган.
По думите му в НСО не вярвали на слуховете за двамата им колеги, обвинявани в какво ли не. "Иван Гредата мафиот? Никой не вярва на тези слухове. Той не беше и особено комбинативен, за да се забърка в корупция или друго нередно", коментираха още служители на НСО пред "България Днес". Станев пък е пазил гърбовете на бившия премиер Сергей Станишев, както и на президентите ни Петър Стоянов и Желю Желев. Въпреки това от МВР коментираха, че двамата са засечени за връзки с престъпния свят, а от НСО официално потвърдиха, че са отстранени от служба.
Други служители на службата издадоха за "България Днес", че Иванов Гредата не е бил само охрана на масови мероприятия. Запознати твърдят, че Иванов е бил временно гард на вътрешния министър Цветан Цветанов през 2010 г. По думите им той фигурира и на култова снимка, на която Цветанов прави крос в курорта Албена заедно с шефа на ГДБОП Станимир Флоров и барда Веселин Маринов.
Двамата отстранени ще се простят с близо 20 заплати според времето си, прекарано в службата, изчислиха техни колеги. Те уточниха още, че Станев искал да обжалва отказа за достъп до информация от ДКСИ и възнамерявал да си осигури възстановяване на служба.


Георги Райков, бивш офицер от НСО:

Хвърлиха ни на лъвовете!

- Г-н Райков, двама ваши колеги бяха отстранени за обвинения в замесване с престъпния свят. Как бихте коментирали?
- Не мога да коментирам дали е било основателно тяхното отстраняване. И Иван Иванов, и Станчо Станев ги познавам много добре, все пак бях 20 години в тази служба. На тях, доколкото знам, не са им обяснили защо им отказват достъп до класифицирана информация. Връчиха им заповедите десетина дни след празниците, бяхме изумени, те също не очакваха. Стана малко преди случилото се с мен и колегата в НДК след нападението над Ахмед Доган.
- Какво става с вас? Настояхте, че ще търсите възстановяване на служба по съдебен ред.
- Точно така, и това и правя в момента. Неприятно е, захвърлиха ме и съм наранен от обидата, която ми нанесоха. Не искам да коментирам какво правя, но категорично постъпиха изключително недостойно с нас. Хвърлиха ни на лъвовете, а смятам, че и аз, и колегата, който отстраниха с мен, се справихме добре предвид ситуацията. Дължат ми 20 заплати и ще ги получа, ако съдът ме възстанови на служба, за което се боря в момента.
- С вас отстраниха и Георги Занев, нали така?
- Всъщност не. Всички медии написаха, че другият уволнен заради нападението над Доган е колегата Георги Занев, но не е той. Не знам дали нарочно името му не бе лансирано в пространството, но той е на служба. Друг колега бе отстранен, но не е коректно да говоря как се казва. Лошото беше, че влезе в болница, наистина по планова операция, но и той като мен остана без работа и средства. Но съм сигурен, че ще успея да се възстановя на служба.

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама
Реклама