Реклама
https://m.bgdnes.bg/bulgaria/article/1756484 www.bgdnes.bg

Бой за имането на Опиц

В игра на котка и мишка се впуснаха родителите на убития от Йордан Опиц Мариян Янчев и една от най-големите родни банки. Апетитната хапка, за която се надпреварват, са имотите на зографа на пъпа на столицата.
Става въпрос за апартамент от 115 квадрата, ателие и гараж в кооперация на улица "Чаталджа", на метри от булевард "Дондуков". Имотите са запорирани през 2007 година, малко след като иконописецът гръмва Мариян Янчев. Въпреки че двете ипотеки за общо 200 бона са на името на зографа, сега с апартамента се разпорежда синът му Борис Опиц, който е получил пълномощно от баща си.
След като иконописецът беше признат за виновен за убийството, беше му присъдено и да плати кръвнина от 160 000 лв. До днес с лихвите сумата се е удвоила. Съдия-изпълнителят Михаил Делибозов трябваше да обяви апартамента за продан, но той обясни, че се е отказал да направи това.
"Имаше насрочена дата, но не го описах. Така страните могат да се споразумеят и да го продадат на пазарни цени. Иначе, въпреки че има възбрана от следствието, парите ще идат не за взискателя, а за покриване на ипотеката", разясни пред "България Днес" Делибозов. И допълни, че формалният повод е, че бащата на Мариян Виктор Янчев не е внесъл таксата от 1,5% от стойността.
Самият Виктор казал, че ще осигури лесно нужните 2000 лв. Адвокатът му го посъветвал да не го прави, защото в противен случай банката може да му ги вземе.
"В тази криза не е хубаво да се рискуват тези пари. Посъветвах го да не прибързваме с окончателни действия, защото в тези несигурни времена не е ясно какви пари могат да им се вземат на имотите на Опиц. А и за да не се окажем в положение кредитната институция да си получи вземането, без да си мръдне пръста", призна адвокат Стоян Колев.
Той обяснява, че въпреки че ипотеките са направени преди окончателната присъда, те са след убийството и може да твърди, че те незаконни.
"Тогава банката няма да е т.нар. привилегирован кредитор и няма да има предимство преди нас", казва адвокат Колев.
В схемата страна е и синът на Йордан - Борис Опиц, който, макар да живее под наем, в момента се разпорежда с имотите в центъра. Засега бизнесменът, който е собственик на 4 фирми и акционер в още две, редовно си плаща вноските по ипотеките. Адвокат Стоян Колев обаче не разчита да се договорят с него, "защото в един момент може да развалят пълномощното". Юристът е категоричен, че ще изчакват по-добри време на имотния пазар, и не се притеснява от изтичане на 5-годишната давност за вземането:
"Тя важи само ако не се потърсят парите. Не е проблем, когато наближи крайният срок, съдия-изпълнителят да обяви имотите отново за продажба."

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама
Реклама