Реклама
https://m.bgdnes.bg/bulgaria/article/17628545 www.bgdnes.bg

Жена стана шефка на ловци

  • За първи път в историята! 
  • Съпругът на Теодора също е авджия, надяват се и синът им да нарами пушката

 

Доли ЛУКАНОВА

За първи път в историята жена застава начело на ловно-рибарско сдружение! Това е Теодора Станимирова, която на 29 март получи пълното одобрение на почти изцяло мъжките дружини към организацията в Белоградчик.

Реклама

"Много съм горда да бъда първата жена сред мъжете в това хоби. Успявам да внеса баланс и доверие към него. Изключително благодарна съм на хората, че ме подкрепиха в това важно за мен предизвикателство", споделя пред "България Днес" авджийката.

Теди е четвърто поколение ловец. Страстта към мъжкото хоби се пренася от прадядо й, през дядо й, баща й и стига до нея. По образование Станимирова е инженер лесовъд, тъй като завършва специалност "Горско стопанство" в Лесотехническия университет в София. От 14 години дамата членува в ловната организация. Преди да стане неин председател, Теодора е специалист по лова. Споделя, че организацията се състои от около 650 човека, като 15-20 от тях са жени.

"Все повече жени се ориентират към това хоби. Решението ми да се кандидатирам за председател на организацията е, защото си познавам работата, познавам си хората и искам да направя всевъзможни неща, които да допринесат за ловното ни сдружение", категорична е Теодора.

Сред идеите й е да кандидатства за различни проекти, с които да възстанови ловната сграда, която е занемарена от години и да я направи действаща. Дамата е спокойна за новата си длъжност, тъй като всички в сдружението я познават. С повечето членове се чуват по няколко пъти в месеца, за да решат някакъв проблем или да се консултират с нея. Съпругът на Теди също е ловец и двамата се надяват техният 8-годишен син да наследи страстта към ловния спорт.

"Водим го с нас, когато ходим да подхранваме дивеча, за да се запознава с природата, със следите на животните, с начина им на живот", разказва ловджийката.

Семейството й ходи и за едър и за дребен дивеч. Отглеждат три кучета птичари - Рая, Шаро и Рекс. Животните са в същото формирование както и семейство Станимирови - две момчета и едно момиче, което ги прави още по-сплотени и задружни.

Реклама
Реклама
Реклама