Реклама
https://m.bgdnes.bg/svyat/article/17774903 www.bgdnes.bg

"Наведеният човек" се изправя, китаец живее 28 години сгънат на две

Китаецът Ли Хуа е прекарал почти 30 години от живота си сгънат на две, поради рядко заболяване на костите.

Той страда от форма на Болестта на Бехтерев - форма на гръбначен артрит, срещана най-често при млади мъже, която причинява неподвижност на гръбначните стави.

Реклама

Състоянието му се влошава през годините, горната част на тялото му се сгъва върху бедрата и оттогава той на практика е "наведен".

Брадичката му е опряна към гърдите, а лицето - към бедрата.

От 18-годишен Ли Хуа страда от този синдром, а семейството му не може да си позволи медицинската процедура чак до 2020 г. Историята му е разказана от медията "Ладбайбъл".

След посещение в Главната болница на университета в Шенжен, доктор Тао Хуирен започва да формулира лечебна стратегия за мъжа, подчертавайки, че операцията може да причини парализа или дори смърт. С това хирургът изтъква колко тежки ще бъдат операциите и ги сравнява с "покоряване на връх Еверест".

Изготвеният медицински план включва четири операции, по времето на които да се счупят и възстановят костите на Ли Хуа, така че той да може отново да се изправи.

Първата тричасова операция реконструира бедрените му кости, за да се разшири пространството между бедрата лицето.

Реклама

Вкарат тръба в трахеята му за анестезия, което е най-важната част, тъй като без нея нито една от операциите не можеше да продължи.

Втората операция реконструира шийният му отдел на гръбначния стълб, което отнема шест часа, след което Ли Хуа вече може да вдигне главата си за първи път от тийнейджърските си години.

Майка му изпита най-силна радост и щестие, когато го видя, как той я гледа право в очите.

При третата стъпка неговия лумбален гръбнак е счупен и реконструиран, като доктор Тао обяснява, че е новаторско да се комбинират всички тези операции за толкова кратко време.

Операцията преминава успешно, тъй като Ли Хуа може вече да седи изправен.

Последната операция включва подмяна на тазобедрените му стави, за да може да стои на кпаката си изправен.

След седем изтощителни часа Ли Хуа излиза успешно от операцията и успява да застане прав за първи път в живота си от 28 години.

Той емоционално казва: "Най-после успях да погледна по-отблизо майка си. Тя остаря и косата й побеля. Дано се оправя скоро, за да я освободя от постоянните грижи за мен."

Поради атрофипалите му мускули Ли Хуа остава под грижите докторите в болницата, докато се научи да ходи отново и да изпълнява ежедневните задачи, преди да бъде изписан следващото лято.

Четете още

Лекарите са окуражени от напредъка в лечението на крал Чарлз III

Лекарите са окуражени от напредъка в лечението на крал Чарлз III

Светилото в ортопедията проф. дмн Вихър Ковачев: Приших отрязана ръка още през 1989 г.

Светилото в ортопедията проф. дмн Вихър Ковачев: Приших отрязана ръка още през 1989 г.

Реклама
Реклама
Реклама